sobota, 1 czerwca 2013

ZUPA SZCZAWIOWA

Szczaw jest ostatnio dość modny, zwłaszcza po wypowiedziach pana Niesiołowskiego, ale  zupa ze szczawiu towarzyszyła mi w zasadzie od dzieciństwa i może niezbyt często, ale na pewno raz do roku gości na moim stole.


Składniki
-        3 – 4 skrzydełka
-        1- 2 marchewki
-        1 pietruszka
-        Kawałek selera
-        Por
-        2 – 3 gałązki lubczyku
-        Pęczek szczawiu
-        2 łyżki masła
-        10 dag ryżu
-        Koperek
-        Jajka (ilość uzależniona od ilości osób)

Gotuję bulion na skrzydełkach z warzywami, gdy warzywa są już miękkie, dodaję ryż. W tym samym czasie na patelni rozpuszczam masło i na nim podsmażam opłukany i pokrojony szczaw. Gdy ryż już jest gotowy dodaję do zupy podsmażony szczaw, gotuję jeszcze około 5 minut. Rozlewam na talerze, dodaję ugotowane na twardo jajko i dekoruję świeżym koperkiem. Zupę można doprawić śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz