wtorek, 11 lutego 2014

PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM Z KACZKI

Zostało mi trochę mięska z pieczonej wcześniej kaczki, więc pomyślałam, że trzeba je jakoś wykorzystać, a że miałam w domu również kiszoną kapustę to wybór padł na pierogi.


Składniki na ciasto
-        2 szklanki mąki
-        Jajko ( ostatnio robię bez jajka)
-        Woda
-        Sól

Składniki na farsz
-        30 dag kapusty kiszonej
-        Mięso obrane z pieczonej kaczki ( nie mam pojęcia ile tego było, może 20 – 25 dag)
-        Sól,
-        Pieprz
-        Ziele angielskie,
-        Liść laurowy
-        Olej

Kapustę płuczemy i odciskamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy około 20 – 30 minut (do momentu aż kapusta będzie miękka). Następnie kapustę porządnie odcedzamy, ostudzamy, jeszcze raz porządnie odciskamy i drobniej kropimy. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy ją do kapusty. Mięso z kaczki również drobniutko pokroić i dorzucić do reszty. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Mąkę i jajko ( albo bez jajka) zagniatam z niecałą szklanką ciepłej wody i solą ( ciasto nie może być ani klejące ani twarde). Rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka, nakładam farsz i lepię pierogi.
Wrzucam po kilka do garnka z osoloną, gotującą się wodą, mieszam i gotuję ok. 3 – 4 minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Pierogi podawać można z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, albo z tym, co kto lubi.






2 komentarze: