piątek, 2 listopada 2012

KURCZAK FASZEROWANY


Najwspanialszy smak mojego dzieciństwa to właśnie to danie, które usilnie próbuję odtworzyć i mimo, że smaczne to nigdy nie będzie smakować tak jak u mojej babci (musiała w nim tkwić jakaś tajemnicza receptura J). Mimo to zachęcam, bo jest bardzo dobre.

Składniki
-        1 cały kurczak
-        1 czerstwa bułka
-        200 dag wątróbki drobiowej
-        2 jaja
-        3 łyżki masła
-        Natka pietruszki
-        1 – 2 łyżki bułki tartej
-        Sól
-        Pieprz
-        Papryka, czosnek (ulubione zioła i przyprawy)
Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami (czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami), również w środku. Odstawić na jakąś godzinę do lodówki,
W tym czasie przyrządzić farsz do kurczaka. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do niego odciśniętą bułkę, posiekaną wątróbkę i natkę pietruszki. Z białek ubić pianę i dodać do masy, dosypać bułki tartej i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masą nadziać kurczaka, zaszyć i ułożyć na blaszce, na wierzch kurczaka ułożyć cienkie plasterki masła, blaszkę dodatkowo wysmarować olejem.
Piec ok. 1, 5 – 2 godziny w temp 180 stopni. Podczas pieczenia polewać sosem powstałym z pieczenia.


Jeśli zostanie Wam farszu, można z niego zrobić kotleciki z wątróbki. Z farszu uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.





7 komentarzy:

  1. Wiem, że pycha :) Jadłam takiego też gdy byłam dzieckiem. Tylko nie miałam przepisu, a tu chyba znalazłam ;) Pozdrawiam, Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę Wesołych Świat. Mam nadzieję, że to przepis którego szukałaś :)

      Usuń
  2. Ja doprawiam farsz cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej do farszu......i przepis babciny ten sam..

    OdpowiedzUsuń
  4. mam zamiar robić na święta tego kurczaka i nie omieszkam spróbować dodać gałki :) Dziękuje za podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  5. wątróbkę można też zmielić , tak jest szybciej

    OdpowiedzUsuń