sobota, 3 listopada 2012

PIECZARKI FASZEROWANE


Natrafiłam w sklepie na super duże pieczarki, pomyślałam, że nie można przejść obok nich obojętnie i zabrałam sześć najładniejszych do domu. Zrobiłam z nich przekąskę na kolację.


Składniki
-        6 dużych pieczarek
-        20 dag mięsa mielonego
-        1 nieduża cebula
-        Pół czerwonej papryki
-        100g żółtego sera
-        Natka pietruszki
-        Szczypiorek
-        sól, pieprz
-        olej

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Pieczarki obieramy, wyjmujemy z nich ogonki, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do smażących się warzyw. Następnie dodajemy mięso mielone i natkę pietruszki. Doprawiamy sola i pieprzem, smażymy do momentu aż mięso mielone będzie gotowe. Farsz podsmażamy kilka minut, doprawiając solą i pieprzem. Na każdą pieczarkę kładziemy plasterek żółtego sera (można tez ser zetrzeć i posypać pieczarki). Tak przygotowane pieczarki przykrywamy folią aluminiową, kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wyciągnięciu posypujemy pieczarki szczypiorkiem.




3 komentarze: