poniedziałek, 3 czerwca 2013

PLACEK Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I BEZAMI

Coraz więcej truskawek pojawia się na rynku, ale ich cena jakoś niewiele się zmienia. U nas kosztują po około 9 zł za kilo, ale wyglądały tak pięknie, ze nie mogłam się oprzeć. Przy okazji powstał placek.




Składniki


Ciasto:

-        ¾ szklanki mąki
-        5 jaj
-        ¾ szklanki cukru
-        3 łyżki kakao
-        1 płaska łyżeczka octu
-        Łyżka proszku do pieczenia
Krem:

-        Kostka margaryny
-        2 jaja
-        6 łyżek cukru
-        Paczka małych bezów (ok. 10 dag)
-        30 – 40 dag truskawek

Dekoracja:

-        Gorzka czekolada
-        Kilka truskawek
-        Płatki migdałów


Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao i proszek do pieczenia, połączyć z masą z białek i upiec biszkopt. W piekarniku nagrzanym do 180ºC około 30 – 35  min.
Przygotować masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać do margaryny ciągle mieszając. Do kremu dodawać truskawki, mieszać na jednolitą masę (najlepiej żeby składniki miały jednakową temperaturę, bo inaczej jest ryzyko, że się zwarzą.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć druga połową biszkoptu. Wierzch placka polać rozpuszczoną gorzką czekoladą, ułożyć plasterki świeżych truskawek i posypać prażonymi migdałami.





3 komentarze:

  1. U mnie truskawki już za 5 zł i to takie słodziutkie więc pędzę po kolejną porcję i zabieram się za Twój placek :) Bardzo kusząco się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dużo tańsze :), mam nadzieję, że placek posmakuje.

      Usuń