wtorek, 22 kwietnia 2014

LEŚNY MECH

No i po świętach……. Jak zwykle więcej roboty było w kuchni niż świętowania.

 W tym roku zrobiłam placki z przepisów znajdujących się na innych blogach. Długo szukałam czegoś naprawdę innego niż do tej pory i w końcu trafiłam na przepis z tego bloga. Ciasto wyglądało rewelacyjnie, dlatego się na niego skusiłam. Po skosztowaniu stwierdziłam, że równie rewelacyjnie smakuje.



Składniki

Ciasto szpinakowe:

-        450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
-        2 szklanki mąki  - krupczatki
-        3 jajka
-        1/3 szklanki oleju
-        1/3 szklanki cukru
-        3 łyżeczki proszku do pieczenia
-        Owoc granatu

Masa śmietanowa:


-        400 g kremówki 30%
-        3 łyżeczki cukru pudru
-        2 śmietan - fixy


Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem, dodać powoli  olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać szpinak, mieszając łyżką.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 stopni około 1 godzinę.
Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta i poruszyć go.
Do śmietany dodać cukier, śmietan-fixy i ubić na sztywno. Na spód ciasta wyłożyć śmietanę, równo posmarować i pokruszyć okruszkami ciasta. Posypać pestkami granatu.


7 komentarzy:

  1. tylko maka krupczatka, moze byc inna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie próbowałam z inną mąką, więc trudno mi powiedzieć :)

      Usuń
  2. ile to jest 11/3 szklanki? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam :( oczywiście zaistniała pomyłka,powinno być 1/3 szklanki

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jest fantastyczne. Nie raz już jadłam, polecam :)

    OdpowiedzUsuń