niedziela, 18 listopada 2012

ZUPA KREM MARCHEWKOWO - KALAFIOROWY


To kolejna zupa z bloga Margarytki, którą przyrządziłam na konkurs, wyszła równie smaczna jak ta pierwsza i mam teraz dylemat, z którą z nich ma mój syn wystartować w konkursie.



Składniki na 2 porcje

-                       500 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
-                       300 g marchewki (4 sztuki)
-                       200 g kalafiora
-                       100 g ziemniaków (1 średni)
-                       1 mała cebulka
-                       ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
-                       ½ łyżeczki soli
-                       szczypta pieprzu
-                       szczypta chili
-                       szczypta gałki muszkatołowej
-                       1 łyżeczka cukru
Do garnka wlać bulion, zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzucić do bulionu, dodać pół łyżeczki soli, szczyptę chili i pieprzu. Całość gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Garnek odstawić z ognia, dodać świeżo starty imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru. Całość zmiksować na gładki krem. Jedyną modyfikacja, jaką zastosowałam było posypanie zupy serem pleśniowym. Smakowała cudownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz