poniedziałek, 18 lutego 2013

MIELONE FASZEROWANE PIECZARKAMI


Na dzisiejszy obiad wymyśliłam kotlety mielone z pieczarkową wkładką, mam nadzieję, że wypróbujecie i będą Wam tak samo smakować jak i mi.


Składniki
-        500 g mięsa mielonego
-        3 ząbki czosnku
-        Czerstwa bułka
-        1 jajko
-        Przyprawa  - (suszone pomidory, sól morska i szczypiorek)
-        20 dag pieczarek
-        Bazylia
-        Cebula
-        Bułka tarta
-        Olej, oliwa, smalec – do wyboru
-        Sól
-        Pieprz

Do mięsa mielonego dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, lub bardzo drobno pokrojony, przyprawę – (suszone pomidory, sól morska i szczypiorek), doprawiam solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namaczam w mleku (może być w rosole lub przegotowanej wodzie), dokładnie odciskam i dodaję do mięsnej masy. Cebulę drobno pokroić zeszklić na oleju, dodać obrane drobno pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć, dodać poszatkowanej bazylii. Całość poddusić około 15 – 20 minut.
Farsz pieczarkowy dokładnie zawinąć w kawałki masy mięsnej i formować kotlety, które panierujemy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.







2 komentarze: