sobota, 2 marca 2013

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY


Przepis na tę sałatkę znalazłam w jednym z numerów „Przyślij przepis”, a jako że uwielbiam różnego rodzaju sałatki, a takiej jeszcze nie jadłam koniecznie musiałam ją wypróbować.


Składniki

-        1/2 słoika czerwonej kapusty
-        Filet z kurczaka
-        3 - 4 ogórki konserwowe
-        1 puszka kukurydzy
-        1 torebka ryżu
-        Pęczek szczypiorku
-        Olej
-        Przyprawa do gyrosa
-        Sól,
-        Pieprz


Składniki na sos
-        1/2 małego jogurtu naturalnego
-        1/2 małego słoika majonezu
-        4 ząbki czosnku

       Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie do gyrosa, Smażymy na oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Ryż również gotujemy i ostudzamy. Do ostudzonego ryżu dodajemy, kurczaka, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydzę, pokrojony szczypiorek oraz odciśniętą i pokrojoną na mniejsza części kapustę. Delikatnie pieprzymy. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie robimy sos czosnkowy, czyli mieszamy jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos mieszamy z sałatką, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.




3 komentarze:

  1. Moja babcia zawsze taką robiła, ale bez kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierwszy raz się z taką spotkałam i naprawdę smakuje świetnie :)

      Usuń