Widzieliście kiedyś kolorowego
kalafiora? Ja przyznaję szczerze, że to mój pierwszy raz J. Dlatego jak go tylko zobaczyłam to
kupiłam. Zastanawiałam się, co z niego można zrobić i padło na to co
najbardziej lubię, czyli sałatkę.
Składniki
-
Kalafior
różowy ( oczywiście może być i biały)
-
1/3
puszki kukurydzy
-
1 - 2
plasterki melona
-
2 jajka
-
Sól
-
Pieprz
-
3 – 4
łyżki jogurt naturalnego
-
2
łyżeczki majonezu
-
1
łyżeczka musztardy
Kalafiora, podzieliłam na
różyczki, gotowałam go w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, dodałam kropelkę
octu, żeby kalafior nie stracił koloru jednak i tak zrobił się niebieskawy.
Gotuje się go mniej więcej tyle samo, co zwykłego. W tym czasie odsączoną
kukurydzę mieszamy z pokrojonym w kostkę melonem ( obranym, bez pestek) i
szczypiorkiem, gdy kalafior wystygnie, dodajemy go do reszty składników. Solimy
i pieprzymy do smaku.
Przygotowujemy sos. Jogurt
mieszamy z musztardą, i majonezem. Na talerzu układamy jaja pokrojone w
ćwiartki, nakładamy sałatkę, polewamy sosem i posypujemy kiełkami brokułu ( lub
rzodkiewki)
z fioletowymi ziemniakami się spotkałam, ale taki kalafior? musze przyznać że wygląda intrygująco
OdpowiedzUsuńpozdrawiam