piątek, 12 lipca 2013

SAŁATKA Z RÓŻOWEGO KALAFIORA

Widzieliście kiedyś kolorowego kalafiora? Ja przyznaję szczerze, że to mój pierwszy raz J. Dlatego jak go tylko zobaczyłam to kupiłam. Zastanawiałam się, co z niego można zrobić i padło na to co najbardziej lubię, czyli sałatkę. 


Składniki

-        Kalafior różowy ( oczywiście może być i biały)
-        1/3 puszki kukurydzy
-        1 - 2 plasterki melona
-        2 jajka
-        Sól
-        Pieprz
-        3 – 4 łyżki jogurt naturalnego
-        2 łyżeczki majonezu
-        1 łyżeczka musztardy

Kalafiora, podzieliłam na różyczki, gotowałam go w osolonej i lekko posłodzonej wodzie, dodałam kropelkę octu, żeby kalafior nie stracił koloru jednak i tak zrobił się niebieskawy. Gotuje się go mniej więcej tyle samo, co zwykłego. W tym czasie odsączoną kukurydzę mieszamy z pokrojonym w kostkę melonem ( obranym, bez pestek) i szczypiorkiem, gdy kalafior wystygnie, dodajemy go do reszty składników. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z musztardą, i majonezem. Na talerzu układamy jaja pokrojone w ćwiartki, nakładamy sałatkę, polewamy sosem i posypujemy kiełkami brokułu ( lub rzodkiewki)


1 komentarz:

  1. z fioletowymi ziemniakami się spotkałam, ale taki kalafior? musze przyznać że wygląda intrygująco
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń