środa, 17 października 2012

ZUPA OGÓRKOWA


Dzisiaj po wczorajszych wariacjach kulinarnych – słabiutko, tylko zupka ogórkowa, ale zapewne większość ją lubi, więc polecam.


Składniki
-        Porcja rosołowa
-        Marchewka
-         Pietruszka
-        Seler
-        Por
-        5 ziemniaków
-        Słoik przecieru ogórkowego
-        Mała cebula
-        Łyżka masła
-        Śmietana
-        Mąka
-        Sól
-        Pieprz
-        Vegeta
-        Chili nitki

Gotuję bulion na porcji rosołowej z warzywami solą, pieprzem i vegetą ( oczywiście najpierw zagotowuję porcję rosołową i zbieram „szumowiny”), w połowie gotowania dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy ziemniaki są już miękkie wrzucam przecier ogórkowy (mój przepis na ten przecier znajdziecie tu), następnie na masełku podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i dorzucam do zupy. Podprawiam śmietaną (jeśli ktoś chce aby zupa była bardziej gęsta można ja zagęścić mąką).
Zupę podaję na talerzu przyozdobioną nitkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz