środa, 12 grudnia 2012

LASAGNE


Wzięłam się za porządki świąteczne, okna już prawie pomyte, jeszcze została mi do sprzątania kuchnia, a zamiast porządków dziś lasagne. Co prawa z sosem pomidorowy a nie beszamelowym jak to zwykle się podaje, ale u mnie młodzież sosu beszamelowego nie jada.
Lasagne robię w naczyniu żaroodpornym 29*20, wykorzystuję 9 płatów makaronu (3 na warstwę)



Składniki
-                       Makaron lasagne
-                       30 – 40 dag sera żółtego
-                       0,7 kg mięsa mielonego
-                       1cebule
-                       2-3 ząbki czosnku
-                       4 – 5 pomidorków koktajlowych
-                       Natka pietruszki
-                       1 – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
-                       Sól,
-                       Pieprz,
-                       Bazylia,
-                       Słodka papryka ,
-                       Szczypta chili
-                       Oregano, zioła prowansalskie – ew. inne według uznania
-                       Oliwa, olej (do podsmażenia mięsa)
-                       Sos pomidorowy (powinno się go przygotować samemu, ale ja dziś poszłam na łatwiznę i wykorzystałam sos pomidorowy z Winiar)
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 3, 4 min, tak, aby troszkę zmiękł ( powinno dawać się surowy, ale ja wolę troszkę podgotować). Trzeba tylko uważać, żeby płaty się nie posklejały.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone, kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, pokrojoną natkę pietruszki, przyprawiamy według uznania, dodajemy przecier pomidorowy, gdy mięso będzie gotowe zestawiamy z ognia
Ser ścieramy na tarce.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy 3 plastry makaronu, na makaron wykładamy, połowę przygotowanego mięsa i 1/3 część startego sera, na to makaron, pozostałe mięso i kolejną część sera. Na to znowu makaron, który posypujemy pozostałym serem żółtym, posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi przyprawami). Zalewamy pozostałym sosem pomidorowym. Naczynie zamykamy. Lasagne pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 – 30 min.



1 komentarz: