To ulubione ciasto mojej córki,
nazwa trochę myląca, ale rzeczywiście ciasto wyglądem przypomina czarny
salceson.
Składniki
Ciasto
I
-
1 szklanka
kwaśnego mleka
-
3
jajka
-
2
płaskie łyżeczki sody
-
3
łyżki dżemu lub owoców z kompotu
-
2
łyżki kakao
-
Wszystkie
składniki wymieszać widelcem
Ciasto
II
-
1 margaryna
(rozpuścić i wystudzić)
-
3
szklanki mąki
-
1
szklanka cukru pudru
-
1
cukier waniliowy
-
Składniki
wymieszać, aż powstanie kruszonka
Ciasto I dodać do ciasta II wymieszać lekko
widelcem pozostawić jasne krupki. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po
ostygnięciu placek przekroić na pół.
Zrobić masę budyniową.
Składniki
-
5
żółtek
-
3 duże
łyżki mąki
-
0,5 l mleka
-
Szklanka
cukru pudru
-
2
cukry waniliowe
-
Kostka
masła
Mąkę i żółtka wymieszać ze szklanką
mleka i dodać do gotującej się reszty mleka. Dodać 2 cukry waniliowe. Ostudzoną
masę dodać do roztartej kostki masła z cukrem.
Masę podzielić na dwie części.
Na połowie placka wyłożyć jedną część masy, na masie ułożyć biszkopty,
pozostawiając dziury, które zapełnić należy stygnącą galaretką. Następnie
smarujemy pozostałą częścią masy i kładziemy drugą połową placka. Na koniec
polewamy ciasto polewą czekoladową.
Pozostałe składniki
-
Paczka
biszkoptów
-
Galaretka
(smak dowolny)
Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuń