czwartek, 27 grudnia 2012

SALCESON


To ulubione ciasto mojej córki, nazwa trochę myląca, ale rzeczywiście ciasto wyglądem przypomina czarny salceson.



Składniki
Ciasto I
-        1 szklanka kwaśnego mleka
-        3 jajka
-        2 płaskie łyżeczki sody
-        3 łyżki dżemu lub owoców z kompotu
-        2 łyżki kakao
-        Wszystkie składniki wymieszać widelcem
Ciasto II
-        1 margaryna (rozpuścić i wystudzić)
-        3 szklanki mąki
-        1 szklanka cukru pudru
-        1 cukier waniliowy
-        Składniki wymieszać, aż powstanie kruszonka
Ciasto I         dodać do ciasta II wymieszać lekko widelcem pozostawić jasne krupki. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu placek przekroić na pół.
Zrobić masę budyniową.
Składniki
-        5 żółtek
-        3 duże łyżki mąki
-        0,5 l mleka
-        Szklanka cukru pudru
-        2 cukry waniliowe
-        Kostka masła
Mąkę i żółtka wymieszać ze szklanką mleka i dodać do gotującej się reszty mleka. Dodać 2 cukry waniliowe. Ostudzoną masę dodać do roztartej kostki masła z cukrem.
Masę podzielić na dwie części. Na połowie placka wyłożyć jedną część masy, na masie ułożyć biszkopty, pozostawiając dziury, które zapełnić należy stygnącą galaretką. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i kładziemy drugą połową placka. Na koniec polewamy ciasto polewą czekoladową.
Pozostałe składniki
-        Paczka biszkoptów
-        Galaretka (smak dowolny)





1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń