piątek, 15 marca 2013

BITKI SCHABOWE Z WARZYWAMI


Tradycyjne schabowe są pyszne, ale czasem schab można wykorzystać w inny sposób. Ja przygotowałam go z warzywami duszonymi na maśle.


Składniki
-        50 dag schabu
-        1 większa marchewka
-        1 pietruszka
-        1 cebula
-        1 papryka
-        2 gałązki selera naciowego
-        2 małe cukinie
-        Szczypta chili
-        Zioła prowansalskie
-        Sol
-        Pieprz
-        Masło
-        Olej
-        Przecier pomidorowy

Schab pokroiłam jak na bitki, gdy były zbyt grube trochę rozbiłam, podsmażyłam je z obu stron na oleju i odłożyłam. W tym czasie na maśle poddusiłam ( ok. 15 min) cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki, dodałam pokrojonego selera, paprykę, doprawiłam szczyptą chili i ziołami. Następnie dodałam schab oraz umytą i pokrojoną również w półplasterki cukinię. Można dodać odrobinę wody gdyby warzywa się przypalały, posolić i popieprzyć. Całość dusić do miękkości schabu (ok. 30 minut.). Na koniec dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Oczywiście warzywa można dobierać takie jakie się lubi i chce.




1 komentarz: