środa, 17 kwietnia 2013

WIOSENNA SURÓWKA


Za oknem wreszcie wiosna pełną parą, a może prędzej już lato, bo u mnie termometr w słońcu wskazywał prawie 25 stopni, dlatego na kolację zafundowałam moim chłopakom wiosenną surówkę.


Składniki
-        2 pomidory
-        Ogórek wężowy
-        Pęczek szczypiorku
-        4 – 5 główek rzodkiewki
-        Świeża bazylia
-        Sól
-        Pieprz

Sos:
-        5 łyżeczek oliwy z oliwek
-        2 łyżeczki octu winnego
-        1 łyżeczka przyprawy Skworcu (suszone pomidory, czosnek, bazylia)

Pomidory pokroiłam, dodałam obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną rzodkiewkę oraz pokrojony szczypiorek i bazylię. Przygotowałam sos. Wymieszałam oliwę, ocet winny oraz przyprawę Skworcu, pozostawiłam go na 5 – 10 minut i dodałam do sałatki. Całość doprawiłam do smaku solą i pieprzem.




2 komentarze:

  1. nie łączy się ogórka z pomidorem, bo traci się witaminy przy takim połączeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. święta racja :), ale ja niestety uwielbiam to połączenie i po prostu nie mogę się oprzeć.

      Usuń