poniedziałek, 20 maja 2013

MŁODA KAPUSTA


Jak już jesteśmy we wiosennym klimacie to niech taka pozostanie. Oprócz botwinki na liście warzyw, na które z utęsknieniem czekałam jest również młoda kapustka.
Uwielbiam surówki z jej udziałem, ale dziś do obiadu na ciepło, zasmażana podana w towarzystwie młodych ziemniaczków i schabowego w panierce z płatków kukurydzianych.


Składniki:
-        1 młoda kapusta
-        Pęczek dymki
-        1 duży pęczek koperku
-        1 łyżka śmietany
-        Sól
-        Pieprz
-        1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
-        1 łyżka masła

Cebulkę ze szczypiorkiem pokroić w drobniutką kostkę. Lekko podsmażyć na maśle. Do cebulki wrzucić poszatkowaną drobno kapustkę. Kapustę zalać wodą, przykryć garnek, całość zagotować. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok. 20 min. Mieszać od czasu do czasu (oczywiście, jeśli woda całkiem wyparuje a kapusta nadal nie gotowa, można odrobinę jeszcze jej dodać. Jakieś 5 minut przed końcem gotowania wrzucić posiekany koperku, doprawić solą i pieprzem. Woda w tym czasie już powinna się prawie wygotować. Na koniec podbić łyżką śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz