poniedziałek, 20 maja 2013

BOTWINKA


Na tę zupę czekałam prawie cały rok, i gdy tylko na targu na stołach pojawiła się botwinka, natychmiast kupiłam, ugotowałam i zupka wyszła pierwsza klasa. Lekka, wiosenna i bardzo smaczna.



Składniki:


-        Porcja z kurczaka
-        2 marchewki
-        Pietruszka
-        Kawałek selera
-        Kawałek pora
-        Gałązka lubczyku
-        Pęczek botwinki
-        Pęczek koperku
-        4 – 5 ziemniaków
-        Śmietana

Pierś z kurczaka włożyć do ok 2,5 l wody, po zagotowaniu zdjąć szumowiny dodać, pietruszkę, selera, pora, lubczyku oraz marchewkę pokrojoną w półtalarki, dodać także ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości warzyw. Botwinkę dokładnie umyć i całość pokroić i dodać do gotującego się wywaru.
Całość z botwinką gotować jeszcze jakieś kilka minut. Po 2 – 3 minutach od zagotowania dodać sok z cytryny ( 1  - 2 łyżki dla zachowania koloru).
Botwinkę podawać z kleksem śmietany i posypać dużą ilością świeżego koperku.
Botwinkę podawać można także z jakiem ugotowanym na twardo.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz