wtorek, 25 czerwca 2013

PULPETY PIETRUSZKOWE W WARZYWACH Z NUTKĄ SZAŁWII

W niedzielę trochę pokombinowałam z obiadem i zrobiłam pietruszkowe mini pulpety w warzywach. Chciałam, żeby było to danie zjadliwe zarówno dla nas jak i dla męża.



Składniki na pulpety:
-        0, 5 kg mięsa mielonego
-        1 jajko
-        ½ pęczka natki pietruszki
-        Kasza manna
-        Sól
-        Pieprz
-        Bulion warzywny
Do mięsa mielonego dodaję rozbite jajko, poszatkowaną natkę pietruszki, aby zagęścić dodaje kaszy manny ( ja dałam ok. 1,5 łyżki), doprawiam solą i pieprzem i formuje malutkie pulpeciki, które potem gotuję w bulionie warzywnym.


Składniki na sos:
-        1 cebula
-        15 dag fasolki szparagowej
-        1 mała cukinia
-        1 papryka
-        1 – 2 pomidory ( w zależności od wielkości)
-        1 łyżka przecieru pomidorowego
-        5 – 6  listków szałwi
-        sól
-        Pieprz
-        Ok. 1 łyżka masła

Na maśle podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i szałwię. Następnie olejno dodaję pokrojoną fasolkę szparagową, potem paprykę i cukinię. Oczywiście warzywa podlać niewielką ilością wody, potem dodać pokrojoną cukinię i sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Gdy warzywa będą miękkie dajemy ugotowane pulpety, przecier pomidorowy, sos doprawiamy solą i pieprzem i podgotowujemy jeszcze 2 – 3 minuty.





2 komentarze:

  1. Oo, coś dla mnie :)
    Ciekawy przepis i fajnie się prezentują!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń