sobota, 8 czerwca 2013

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Kolejny dietetyczny obiadek to zupa krem z kukurydzy z gotowanym skrzydełkiem.


Składniki:


-        1 puszka kukurydzy
-        2 skrzydełka
-        1 marchewka
-        1 pietruszka
-        1/4 selera
-        Kawałek pora
-        2 kromki razowego chleba
-        Bazylia
-        Sól
-        Pieprz

Skrzydełka gotujemy zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy wywar, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy warzywa w wywarze są półmiękkie dodajemy kukurydzę. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min. Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami z chleba razowego i liściem bazylii, oraz kilkoma ziarnami kukurydzy.


3 komentarze:

  1. O :) Jak miło! Dziś zrobiłam swój pierwszy w życiu krem, a raczej coś kremopodobnego, a tu u Ciebie znajduję kolejną inspirację na tego typu zupkę :) Dzięki
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko gra, tylko po co dodawać do tak cudownych składników skrzydełka? Ta zupa obroni się sama, krem z kukurydzy jest z kukurydzy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu masz rację :), nie trzeba dodawać, ja zrobiłam to tylko dlatego, że to miał być jednodaniowy obiad.

      Usuń