Sezon na przetwory ciągle trwa.
U mnie, zapewne jak i u wielu osób dziś dżem morelowy. Nie ma zatem co się
rozpisywać, bo chyba sposób na dżem jest jeden: po prostu owoce i cukier. Ja do
swojego dodałam jeszcze pozostałą część papierówek.
Składniki
-
Ok. 2,5 kg moreli
-
7
papierówek
-
1 kg cukru ( według uznania)
Morele dokładnie umyć pod
bieżącą wodą, wyciągnąć pestki, jabłka obrać, wyciągnąć gniazda nasienne, pokroić
w ćwiartki. Owoce przełożyć do szerokiego rondla, dolać odrobinę wody - u mnie to było może ¼ szklanki, gdy owoce
zaczną puszczać sok dodać cukier. Gotujemy aż owoce się rozejdą. Gdyby dżem
okazał się bardzo wodniste można dodać żelfiksu Wrzący dżem nałożyć do słoików,
zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Na pewno pysznie smakuje:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńApetyczny kolor.
OdpowiedzUsuń