wtorek, 23 lipca 2013

DŻEM MORELOWY

Sezon na przetwory ciągle trwa. U mnie, zapewne jak i u wielu osób dziś dżem morelowy. Nie ma zatem co się rozpisywać, bo chyba sposób na dżem jest jeden: po prostu owoce i cukier. Ja do swojego dodałam jeszcze pozostałą część papierówek.


Składniki
-        Ok. 2,5 kg moreli
-        7 papierówek
-        1 kg cukru ( według uznania)

Morele dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyciągnąć pestki, jabłka obrać, wyciągnąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Owoce przełożyć do szerokiego rondla, dolać odrobinę wody  - u mnie to było może ¼ szklanki, gdy owoce zaczną puszczać sok dodać cukier. Gotujemy aż owoce się rozejdą. Gdyby dżem okazał się bardzo wodniste można dodać żelfiksu Wrzący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.


2 komentarze: