czwartek, 25 lipca 2013

KALAFIOR ZIELONY

Oprócz białego kalafiora na moim stole pojawił się już kalafior różowy, a dziś pora na kalafiora…zielonego. Muszę kiedyś zrobić sałatkę z tych trzech kalafiorów, na pewno efekt wizualny będzie super a i smakowy chyba też.



Dziś jednak zielony kalafior w wersji najprostszej, czyli z masełkiem i bułką tartą. Był dodatkiem do obiadu, czyli młodych ziemniaków z koperkiem i kotletem z jajek ( tym razem z dodatkiem papryki czerwonej).
Składniki
-        Zielony kalafior
-        Sól
-        Cukier
-        Masło
-        Bułka tarta



Kalafiora dzielimy na różyczki ( zielonego chyba najłatwiej podzielić), gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem cukru. Gotowałam ok. 15 minut. W tym samym czasie na masełku podsmażamy bułkę tartą. Kalafiora odcedzamy i polewamy podsmażoną bułką tartą. Może być jako osobne danie, albo tak jak u mnie dodatek do obiadu.
Smak kalafiora mimo swego zielonego koloru jest taki sam.


1 komentarz:

  1. Pysznie ale ja bym nie potrafił jeść tak malutko.

    OdpowiedzUsuń