Skoro dziś piątek to coś
jarskiego, coś fajnego i coś dobrego, czyli…kotlety z jajek.
Składniki
-
5 jajek
-
Bułka
czerstwa
-
Natka
pietruszki
-
Mała
cebulka
-
Bułka
tarta
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Zioła
prowansalskie
4 jajka gotuję na twardo,
obieram je i dokładnie ugniatam widelcem, dodaję odciśniętą bułkę zamoczoną w
mleku, wrzucam drobno pokrojoną natkę pietruszki, wbijam jedno surowe jajko, na
oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i gdy wystygnie dodaję do masy
jajecznej. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeśli masa jest
zbyt luźna dosypuję bułki tartej. Formuję kotlety ( mi z tej ilości wyszło 5
średnich kotletów), obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.
Coś dobrego!
OdpowiedzUsuń