piątek, 12 października 2012

KOTLETY Z JAJEK



Skoro dziś piątek to coś jarskiego, coś fajnego i coś dobrego, czyli…kotlety z jajek.


Składniki

-        5 jajek
-        Bułka czerstwa
-        Natka pietruszki
-        Mała cebulka 
-        Bułka tarta
-        Sól, 
-        Pieprz,
-        Zioła prowansalskie

4 jajka gotuję na twardo, obieram je i dokładnie ugniatam widelcem, dodaję odciśniętą bułkę zamoczoną w mleku, wrzucam drobno pokrojoną natkę pietruszki, wbijam jedno surowe jajko, na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i gdy wystygnie dodaję do masy jajecznej. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeśli masa jest zbyt luźna dosypuję bułki tartej. Formuję kotlety ( mi z tej ilości wyszło 5 średnich kotletów), obtaczam je w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz