poniedziałek, 29 lipca 2013

LETNI ROSÓŁ Z SZAFRANOWĄ NUTKĄ

Jak co niedzielę u mnie rosołek, dzisiaj taka jego letnia wersja, bo w całości z młodymi warzywami i nutką szafranu.


Szafran to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw świata. Kwiaty zbiera się ręcznie, obcina znamiona słupka kwiatowego i suszy je na sitach nad małym ogniem. One to właśnie stanowią kosztowną przyprawę. Na kilogram suchych znamion potrzeba około 200 tysięcy kwiatów. W średniowieczu coraz bardziej zyskiwał na znaczeniu, a w okresie renesansu wart był już więcej niż złoto. W Wenecji istniał specjalny urząd do spraw handlu szafranem, a nieuczciwych kupców karano nawet śmiercią. Więcej na temat szafranu doczytacie tu:
Rosołek z szafranem wyszedł przepyszny, a i kolor jest prawdziwie złoty.
Składniki

-        Porcja rosołowa
-        Udko
-        2 -3 młode marchewki
-        1 -2 młode pietruszki
-        ½ młodego selera
-        Kawałek młodego pora
-        3 - 4 liście włoskiej kapusty
-        Sól,
-        Pieprz,
-        Natka pietruszki
-        Ew. vegeta
-        Szafran ( kupiłam torebkę, w której było 0,12 g)
Porcję rosołową i udko dokładnie myję i wstawiam do zimnej wody, aby się zagotował, zbieram z wywaru tzw. szuwary, aby potem był klarowny. Bo ich zebraniu dopiero dodaję wszystkie warzywa (marchewkę, pietruszkę kroję w kostkę), kapustę i przyprawy. Mniej więcej w połowie gotowania dodaję szafran. Rosół gotuję na malutkim ogniu około 1,5 – 2 godzin. Do miski nakładam ugotowany wcześniej makaron, posypuję ściętą natką z pietruszki i zalewam gorącym rosołem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz