Jak co
niedzielę u mnie rosołek, dzisiaj taka jego letnia wersja, bo w całości z
młodymi warzywami i nutką szafranu.
Szafran to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw
świata. Kwiaty zbiera się ręcznie, obcina znamiona słupka kwiatowego i suszy je
na sitach nad małym ogniem. One to właśnie stanowią kosztowną przyprawę. Na
kilogram suchych znamion potrzeba około 200 tysięcy kwiatów. W średniowieczu
coraz bardziej zyskiwał na znaczeniu, a w okresie renesansu wart był już więcej
niż złoto. W Wenecji istniał specjalny urząd do spraw handlu szafranem, a
nieuczciwych kupców karano nawet śmiercią. Więcej na temat szafranu doczytacie
tu:
Rosołek z szafranem
wyszedł przepyszny, a i kolor jest prawdziwie złoty.
Składniki
-
Porcja
rosołowa
-
Udko
-
2 -3
młode marchewki
-
1 -2
młode pietruszki
-
½
młodego selera
-
Kawałek
młodego pora
-
3 - 4
liście włoskiej kapusty
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Natka
pietruszki
-
Ew.
vegeta
-
Szafran
( kupiłam torebkę, w której było 0,12
g )
Porcję rosołową i udko
dokładnie myję i wstawiam do zimnej wody, aby się zagotował, zbieram z wywaru
tzw. szuwary, aby potem był klarowny. Bo ich zebraniu dopiero dodaję wszystkie
warzywa (marchewkę, pietruszkę kroję w kostkę), kapustę i przyprawy. Mniej
więcej w połowie gotowania dodaję szafran. Rosół gotuję na malutkim ogniu około
1,5 – 2 godzin. Do miski nakładam ugotowany wcześniej makaron, posypuję ściętą
natką z pietruszki i zalewam gorącym rosołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz