Pomysł
na kolejne przetwory podrzuciła mi sąsiadka, to fasolka w sosie pomidorowym.
Przepis ciekawy i na pewno warto wypróbować. Ja przy okazji przeszukiwania Internetu
znalazłam ten sam przepis na tym blogu. Wygląda smakowicie i podobno tak samo
smakuje.
Składniki
-
1 kg
fasolki szparagowej
-
3 – 4 marchewki
-
3
cebule
-
2 -3 łyżki keczupu ( u mnie pikantny)
-
1
słoiczek przecieru pomidorowego (180 g)
-
0,5 szklanki
oleju
-
2
liście laurowe
-
3 – 4 ziarenka
pieprzu
-
2
ziela angielskie
-
3
łyżki cukru
-
1
łyżka soli
-
2 łyżki
octu
-
Garść bazylii
-
Cukier
Fasolkę kroimy na mniejsze części i
gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez około 10 minut. W tym
czasie cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule z
marchwią dusimy na oleju, jak będę miękkie dodajemy pozostałe składniki ( bez
bazylii). Dusimy przez około 15 minut i wtedy dodajemy odcedzoną wcześniej fasolkę
i pokrojoną bazylię, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy
około 10 – 15 minut.
Moja teściowa robiła bardzo podobną fasolkę. Fajnie smakowała!
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że te również tak smakują :)
UsuńZajebista robie caly czas dzieciaki uwielbiaja polecam kto nie robił.
OdpowiedzUsuń