sobota, 10 sierpnia 2013

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

Pomysł na kolejne przetwory podrzuciła mi sąsiadka, to fasolka w sosie pomidorowym. Przepis ciekawy i na pewno warto wypróbować. Ja przy okazji przeszukiwania Internetu znalazłam ten sam przepis na tym blogu. Wygląda smakowicie i podobno tak samo smakuje.


Składniki

-               1 kg fasolki szparagowej
-               3 – 4 marchewki
-               3 cebule
-               2 -3 łyżki keczupu ( u mnie pikantny)
-               1 słoiczek przecieru pomidorowego (180 g)
-               0,5 szklanki oleju
-               2 liście laurowe
-               3 – 4 ziarenka pieprzu
-               2 ziela angielskie
-               3 łyżki cukru
-               1 łyżka soli
-               2 łyżki octu
-               Garść bazylii
-               Cukier

Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez około 10 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule z marchwią dusimy na oleju, jak będę miękkie dodajemy pozostałe składniki ( bez bazylii). Dusimy przez około 15 minut i wtedy dodajemy odcedzoną wcześniej fasolkę i pokrojoną bazylię, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy około 10 – 15 minut.



2 komentarze:

  1. Moja teściowa robiła bardzo podobną fasolkę. Fajnie smakowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że te również tak smakują :)

      Usuń