wtorek, 2 października 2012

PIEROGI RUSKIE


Wtorek to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć „jego dzieło” znajdzie się na blogu.
Składniki
Ciasto:
-        3 szklanki mąki
-        Jajko
-        Woda
-        Sól
Farsz
-        1 kg ziemniaków
-        0,5 kg białego sera
-        1 cebula
-        Sól
-        Pieprz
Mąkę i jajko zagniatamy z niecałą szklanką ciepłej wody i solą ( ciasto nie może być ani klejące ani twarde). Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę dodajemy zgnieciony biały ser. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do farszu, solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy na wycięte kółka i starannie sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w we wrzącej osolonej wodzie, ok. 4 -5 minut od momentu wypłynięcia.  Na talerzu okraszamy wędzonym boczkiem, pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym na odrobinie smalcu, lub cebulką na zeszkloną na maśle.



21 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam pierogów ruskich, a uwielbiam, kojarzą mi się z wizytami u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nigdy nie robiłam, przyznaję się szczerze :), ale mojemu synowi wychodzą taie jak u mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyjemne :) ruskich dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zrobię dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będą zdecydowanie lepsze gdy dodasz jeszcze mnóstwo pieprzu oraz octu
    do smaku.
    Polecam

    Pychotka
    wiesia166@wp.pl jeżeli spróbujecie
    w ten sposób proszę o opinię./

    OdpowiedzUsuń
  6. ja polecam dodac serek topiony-podkresla i podnosi smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę wypróbować każdy pomysł w takim razie :)

      Usuń
  7. A ja włśsnie idę z moim cudownym mężczyzną robić pierogi - ruskie to jego ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj rzeczywiście cudowny jak chce pierogi lepić. Gratuluje i życzę smacznych pierożków :)

      Usuń
  8. Pychota, niestety nie wychodzą mi. Moja mama była specjalistka i to do niej jeździłam z rodzina na ruskie. Do ciasta nie dodawała jajka tylko sama wodę ciepłą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jakoś nie mam ręki do pierogów, na szczęście mam syna :) on bardzo lubi je robić i jemu wychodzą. Pamiętam również pierogi mojej mamy i ona też nie dawała jajka

      Usuń
  9. Pytanie za 100pkt. Co to oznacza 3/4 kostki białego sera? Osobiście mogę kupić taką co ma 20dag i jakoś nie wydaje mi się, że 15dag twarogu było wystarczające na 1kg ziemniaków. Proponowałabym więc o lepsze precyzowanie składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, przepraszam za błąd - dokładnie ja dodaję pół kilo białego sera

      Usuń
  10. cytat "PIEROGI RUSKIE
    Wtorek to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć „jego dzieło” znajdzie się na blogu." -co to za styl i czy to jest po polsku?
    a może byłoby czytelniej:
    Wtorek to dzień, kiedy mój syn uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć.
    ale część zdania:
    mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem –(paradoks) tu wszelki gender został całkowicie przelicytowany.
    podczas kursu z udziałem Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – uczył się robienia ruskich pierogów
    może inaczej jeszcze.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za cenne uwagi :). Niestety nie miał okazji być na kursie z Magdą Gessler, Okrasą czy Makłowiczem a szkoda. (Nie wiem skąd ten wniosek). Natomiast myślę, że wszystko przed nim.

      Usuń
  11. Starsze gospodynie lepiły pierogi palcami. Brzeg pieroga miał ok. 2 milimetry, a ciasto było cieniutkie, prawie przeźroczyste. Dziś- patrząc na zdjęcia - w szkołach uczą lepić pierogi z ciasta jak blacha, a brzegi lepione przez czołgową gąsienicę.

    OdpowiedzUsuń
  12. inne czasy, inne pierogi, ale zdecydowanie zgadzam się, że nie ma jak babcine pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz robiłam ruskie dla mojego narzeczonego w czwartek i wyszły kapitalnie, co prawda ciasto robiłam z przepisu mojej mamy z użyciem jajek i oleju ale w przypadku nadzienia skorzystałam z przepisu podanego powyżej z tym że wykorzystałam po 0,5 kg ziemniaków i sera dzięki temu smak był bardziej intensywny.Polecam wszystkim ten przepis.

    nina

    OdpowiedzUsuń
  14. jednak co robota ręczna to i popatrzeć miło- w przeciwieństwie do wytworów maszynowych, polecam skejać ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Od lat robię ruskie pierogi wg przepisu ze starej kuchni polskiej: 0,5 kg ziemniaków, o,5 kg białego sera, o,25 kg podsmażonej cebuli, dużo pieprzu sól. Są wyśmienite! w tym przepisie jest za mało sera, o cebuli nie wspomnę, to ona podkreśla smak. Będą smakowac jak kupne. Podawać tylko odsmażone na boczku!!!

    OdpowiedzUsuń