Dziewczyna mojego syna ostatnio
przyniosła pyszne kruche ciasteczka, oczywiście poprosiłam o przepis.
Wykorzystałam go i coś słodkiego na sobotę i niedzielę do kawki akurat było.
Składniki
Na ciasteczka:
-
2
margaryny
-
5
żółtek
-
1
cukier waniliowy
-
60 dag
mąki
Zagnieść dokładnie ciasto z
podanych składników i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Następnie rozwałkować
i wykrawać literatką okrągłe ciasteczka.
Na bezę:
-
5 białek
-
30 dag
cukru pudru
Białka dokładnie ubić z cukrem,
tak przygotowaną bezą smarować ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 –
180oC przez około 13-15 minut.
Gdy ciasteczka ostygną można posmarować
je dżemem, powidłami, masa orzechową, nutellą ( czymkolwiek innym, co lubimy).
Smarować tę stronę bez bezy i zlepić ze sobą dwa ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz