niedziela, 17 marca 2013

KRUCHE CIASTECZKA Z BEZĄ


Dziewczyna mojego syna ostatnio przyniosła pyszne kruche ciasteczka, oczywiście poprosiłam o przepis. Wykorzystałam go i coś słodkiego na sobotę i niedzielę do kawki akurat było.


Składniki

 Na ciasteczka:

-        2 margaryny
-        5 żółtek
-        1 cukier waniliowy
-        60 dag mąki
Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Następnie rozwałkować i wykrawać literatką okrągłe ciasteczka.
Na bezę:

-        5 białek
-        30 dag cukru pudru
Białka dokładnie ubić z cukrem, tak przygotowaną bezą smarować ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 – 180oC przez około 13-15 minut.
Gdy ciasteczka ostygną można posmarować je dżemem, powidłami, masa orzechową, nutellą ( czymkolwiek innym, co lubimy). Smarować tę stronę bez bezy i zlepić ze sobą dwa ciasteczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz