piątek, 22 marca 2013

SAŁATKA RYBNA


Przy piątku rybnie. Zapraszam, zatem na sałatkę rybną z makrelą. Oczywiście zamiast makreli można dodać inną rybkę.


Składniki:
-        30 dag ryby wędzonej ( ja dałam małą makrelę)
-        1 większa marchewka 
-        1 mały seler
-        Puszka białej fasoli
-        2 – 3 ogórki kiszone,
-        5- 5 sztuk pieczarek konserwowych
-        Sól
-        Pieprz

Składniki na sos:

-        Mała puszka przecieru pomidorowego,
-        łyżka musztardy,
-         2 -3 ząbki czosnku
-        Cebula,
-        Odrobina octu i cukru.

Z ryby usunąć ości, podzielić na małe kawałeczki. Ugotowane warzywa i ogórek pokroić w kostkę, dodać fasolę oraz pieczarki. Całość wymieszać. Przygotować sos.
Cebulkę zeszklić na oleju, dodać przecier i pozostałe składniki sosu, w razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Zalać sosem i lekko wymieszać. Dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem.




3 komentarze:

  1. Makrelę jadam często ale nie w postaci sałatki.
    Pięknie ona wygląda.

    OdpowiedzUsuń