Kolejna propozycja na piątkowy
obiad. Najprostsze i najszybsze danie, ale naprawdę bardzo smaczne. Rybka z
patelni…. Mniam. Kupiłam wczoraj filety z dorsza i to właśnie je przygotowałam.
Składniki:
-
Filety
z dorsza (oczywiście może to być zupełnie inna ryba)
-
Przyprawa
do ryb ( lub dowolne przyprawy)
-
Olej
Filety były świeże, więc nie
było konieczności ich rozmrażania, ale gdyby jednak, to należałoby je dokładnie
wysuszyć np. ręcznikiem papierowym. Swoje filety dokładnie obsypałam przyprawą
do ryb. Ja skorzystałam z gotowej przyprawy do ryb firmy Skworcu ( wczoraj
dostałam w paczce, więc próbuję). W przyprawie tej znajduje się sol, koper,
cukier, tymianek, por, pietruszka, szczypiorek, ale można również obsypać
filety dowolnymi ulubionymi przyprawami. Odstawiłam je do lodówki na ok. pół
godziny, w tym czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je na frytki (do rybki
podstawa). Następnie na patelni podgrzałam olej i na gorącym smażyłam dokładnie
filety z obu stron. Podałam posypane nitkami chili, z frytkami i surówką z
kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz