Do zrobienia dzisiejszego
obiadu zbierałam się dość długo, uwielbiam krokiety, bo to o nich mowa, ale przyznam,
że nie lubię smażyć naleśników, i to okropnie nie lubię. Dlatego musiałam zwerbować
syna i dzięki udanej współpracy dziś barszczyk czerwony z krokietem.
Barszczyk robiłam z przepisu
zamieszczonego TU, z tym, że ugotowałam go na kościach schabowych.
Naleśniki mój syn zazwyczaj
smaży ze składników zazwyczaj „na oko”, często zamiast zwyczajnej wody dodaje
wodę gazowaną. Ale taki podstawowy przepis na naleśniki podaję poniżej.
Składniki (około 20 - 25 naleśników)
-
40 dag
mąki
-
2 jaja
-
40 ml
wody
-
40 ml
mleka
-
Szczypta
soli (jeśli mają być na słodko dodaję szczyptę cukru).
Wszystkie składniki dokładnie
mieszam mikserem i smażę na patelni, posmarowanej rozgrzaną słoniną.
Sądzę jednak, że przepis na
naleśniki każdy ma własny, wypróbowany i sprawdzony.
Natomiast farsz do krokietów
był z mięsa i kapusty kiszonej.
Składniki:
-
1 kg kapusty kiszonej
-
½ kg
mięsa mielonego
-
1
cebula
-
1
marchewka
-
3 – 4
liście laurowe
-
4
ziarenka ziela angielskiego
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej (oliwa,
smalec).
Panierka:
-
2 – 3 jajka
-
Bułka tarta
Kapustę kiszoną odciskam i
kroję drobniej, jeśli jest zbyt kwaśna, obgotowują ją. Jeżeli jest mało
marchewki ścieram jeszcze jedną i dodaję do kapusty. Dorzucam liść laurowy,
ziele angielski, sol, pieprz. Gotuję do miękkości, odcedzam dokładnie.
Na patelni podsmażam drobno pokrojoną
cebulkę i dokładam mięso mielone. Podsmażam, aż mięso będzie gotowe. Odstawiam do
wystudzenia. Następnie mięso, dokładam do kapusty, mieszam i ewentualnie
doprawiam do smaku. Farsz zwijam w naleśniki, panieruję w jajku i bułce tartej.
I smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Najlepszy dodatek do barszczu.
OdpowiedzUsuń