niedziela, 17 marca 2013

KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ


Do zrobienia dzisiejszego obiadu zbierałam się dość długo, uwielbiam krokiety, bo to o nich mowa, ale przyznam, że nie lubię smażyć naleśników, i to okropnie nie lubię. Dlatego musiałam zwerbować syna i dzięki udanej współpracy dziś barszczyk czerwony z krokietem.
Barszczyk robiłam z przepisu zamieszczonego TU, z tym, że ugotowałam go na kościach schabowych.
Naleśniki mój syn zazwyczaj smaży ze składników zazwyczaj „na oko”, często zamiast zwyczajnej wody dodaje wodę gazowaną. Ale taki podstawowy przepis na naleśniki podaję poniżej.


Składniki (około 20  - 25 naleśników)
-        40 dag mąki
-        2 jaja
-        40 ml wody
-        40 ml mleka
-        Szczypta soli (jeśli mają być na słodko dodaję szczyptę cukru).
Wszystkie składniki dokładnie mieszam mikserem i smażę na patelni, posmarowanej rozgrzaną słoniną.
Sądzę jednak, że przepis na naleśniki każdy ma własny, wypróbowany i sprawdzony.
Natomiast farsz do krokietów był z mięsa i kapusty kiszonej.
Składniki:
-        1 kg kapusty kiszonej
-        ½ kg mięsa mielonego
-        1 cebula
-        1 marchewka
-        3 – 4 liście laurowe
-        4 ziarenka ziela angielskiego
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej (oliwa, smalec).
Panierka:
-        2 – 3 jajka
-        Bułka tarta


Kapustę kiszoną odciskam i kroję drobniej, jeśli jest zbyt kwaśna, obgotowują ją. Jeżeli jest mało marchewki ścieram jeszcze jedną i dodaję do kapusty. Dorzucam liść laurowy, ziele angielski, sol, pieprz. Gotuję do miękkości, odcedzam dokładnie.
Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulkę i dokładam mięso mielone. Podsmażam, aż mięso będzie gotowe. Odstawiam do wystudzenia. Następnie mięso, dokładam do kapusty, mieszam i ewentualnie doprawiam do smaku. Farsz zwijam w naleśniki, panieruję w jajku i bułce tartej. I smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.




1 komentarz: