środa, 19 września 2012

ZIEMNIAKI FASZEROWANE


Tą potrawę przygotowywał mój syn na jednym z międzyszkolnych konkursów kulinarnych, w którym brał udział. Są to ziemniaki faszerowane chili con carne. Na jednej z domowych imprez również ją zaserwowałam i smakowała :)



Składniki:
-        5 ziemniaków
-        250 g mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowina)
-        1/2 papryki czerwonej
-        3 łyżki kukurydzy
-        3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
-        1/2 cebuli
-        2 ząbki czosnku
-        2 papryczki chilli lub chilli w proszku
-        1/2 puszki pomidorów
-        2 łyżki oliwy do smażenia
-        kmin, oregano, pieprz i sól
Ziemniaki umyj dokładnie i ugotuj w mundurkach z łyżką soli na wolnym ogniu, aby nie popękały. W tym czasie na oliwie podsmaż mięso, dodaj posiekaną cebulę, paprykę, sól i pieprz. Wszystko razem duś około 10 min, następnie dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce, czosnek i wszystkie przyprawy wraz z chilli. Całość wymieszaj i duś jeszcze przez kolejne 15 min. Gdy ziemniaki się ugotują, przestudź je i natnij na krzyż, wycinając miejsce na farsz. Podawaj ciepłe.



Tutaj Marcin zrobił je jeszcze zapiekane z mozzarellą., Do tego pomidory smażone na głębokim oleju ze szczypiorkiem. Fotki nie bardzo wyraźne, bo robione z telefonu.










3 komentarze:

  1. Thanks very nісe blog!

    my web site Dien thoai

    OdpowiedzUsuń
  2. Als&#959, there cell phone nееԁs to
    be senѕіble а serѵіcе that is acсeѕsiblе on
    thе ωeb.

    Also visіt my ѕite :: dien thoai

    OdpowiedzUsuń