wtorek, 16 października 2012

ROLADA Z SERA ŻÓŁTEGO


A na zakończenie dnia i zakończenie jesiennego doła coś z babcinego zeszytu, a dokładnie z „Babeczki” – rocznik 1998. Rolada z sera żółtego.


Składniki
-        0, 5 kg sera żółtego
-        2 serki topione zwykłe
-        5 dag masła
-        3 jajka ugotowane na twardo
-        3 parówki cienkie (ja dałam jubilatki)
-        Szczypiorek
-        Sól.
-        Pieprz
-        Przyprawa (suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim)

Masło, serki ucieramy w misce. Dodajemy posiekane jajka, parówki i szczypiorek. Doprawiamy przyprawami, mieszamy.
W oryginalnym przepisie pisze, żeby ser żółty włożyć bezpośrednio do gorącej, przegotowanej wody, ja natomiast włożyłam ser żółty do woreczka śniadaniowego i dopiero do gorącej wody. Trzymać tak długo aż się ser rozpuści. Ciepły ser rozwałkowujemy na placek, rozsmarowujemy na nim masę z parówkami i mocno zwijamy. Chłodzimy w lodowce. Zimna roladę kroimy w plastry, może być na kanapki, lub jako przekąska podana z sosem.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam ja !

    Robie czasem z pieczarkami.
    Ale smaka narobilas :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, ja z pieczarkami nie robiłam, ale muszę koniecznie to nadrobić, bo na pewno jest pyszna :)

      Usuń
  2. ja robie bardzo podobne rolady, tylko bez serka topionego i bez wędliny. Zamiast tego dodaje serek kremowy, a zawijam w ser wedzony już w plasterkach(najlepsza jest edamski wędzony z Serenady, bo się nie rozsypuje). Do piwa rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń