środa, 3 kwietnia 2013

ZŁOTA ROSA


Kolejne ciasto, które upiekłam na święta to mój ulubiony sernik, czyli złota rosa.


Ciasto:

-        2 szklanki mąki
-        1/2 szklanki cukru
-        25 dag margaryny
-        3 żółtka
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
-        Cukier waniliowy

Składniki dokładnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Blaszkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciastem. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10 minut.

Masa:

-        1 kg sera białego
-        4 jajka
-        2 szklanki mleka
-        1 szklana cukru
-        1/2 szklanki oleju
-        Budyń śmietankowy
-        Cukier waniliowy
-        Sok z połowy cytryny

Jeśli ser jest w kostkach to należy go trzykrotnie zmielić, jeśli to ten z wiaderka to od razu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać budyń, sok z cytryny i olej. Na samym końcu dodać mleko, wymieszać i wylać na podpieczone ciasto. Piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Beza:

-        3 białka
-        ½ szklanki cukru

Na 15 – 20  minut przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć sernik i wyłożyć na ciasto pianę i ponownie wstawić do piekarnika.




5 komentarzy:

  1. Beznadziejny przepis, spód przecieka tą rozgrzaną margaryną, tłuszcz kapie i pali się. Wszystko do kosza

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wyszedł fantastyczny mimo że jego pieczenie było męką ze względu na palącą się topioną margarynę opisaną w poście powyżej. Następnym razem użyję blachy nieotwieranej. Pospieszyłam się z ta opinią, przepraszam i zwracam honor.

    OdpowiedzUsuń