czwartek, 8 sierpnia 2013

SURÓWKA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

Pogoda zdecydowanie nie sprzyja gotowaniu. Jednak coś jeść trzeba, najlepiej coś na szybko, aby za długo nie stać przy garach. Najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju surówki. Dlatego proponuje do obiadu surówkę z włoskiej kapusty.


Składniki

  -        Mała włoska kapusta
  -        3 zielone ogórki
  -        3 – 4 rzodkiewki
  -        2 – 3 młode marchewki
  -        1 cebula
  -        Sól
Sos

  -        3 – 4 łyżeczka oleju (oliwy z oliwek)
  -        1 łyżeczka octu winnego
  -        1 łyżeczka przyprawy Skworcu (pomidory z czosnkiem i bazylią)

Kapustę poszatkować, ogórki obrać i pokroić w półplasterki, cebulę drobno pokroić, marchewki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę, całość posolić. Przygotować sos, wymieszać wszystkie składniki, zostawić na 5 minut, polać surówkę i dokładnie wymieszać. 


Do takiej surówki, młode ziemniaczki z koperkiem i panierowane plastry mortadeli.




2 komentarze:

  1. miałam taki obiad ostatnio!
    najlepszy na świecie :)

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście, szybki i bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń