czwartek, 11 października 2012

PULPETY Z MARCHEWKĄ


Takie pulpety z mięsa mielonego bardzo lubią u mnie w domu, w ogóle tak myślę, że z mięsa mielonego można robić przeróżne cuda.




Składniki

-        0, 5 kg mięsa mielonego
-        1 marchewka
-        1 jajko
-        Natka pietruszki
-        Kasza manna
-        2 ząbki czosnku
-        Sól, pieprz,

Do mielonego mięsa dodaję surowe jajko, startą marchewkę i poszatkowaną natkę pietruszki, zgniecione ząbki czosnku oraz kaszy manny ( tylko aby mięso zagęścić – jęli jest wystarczające gęste to nie trzeba doprawiam do smaku, formuję pulpety. Ja gotuję je na wywarze drobiowym, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, pod koniec gotowania dodaję małą puszkę przecieru pomidorowego, odrobinę chili. Gotuję ok. 30 minut, pod koniec gotowania, jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam mąką. Mąkę rozrabiam z niewielką ilością wody i gorącym sosem, gotuję jeszcze około 5 minut.




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pulpeciki.

    Przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że napisałaś/eś, szkoda tylko że się nie przedstawiłaś/eś, jak bede miec chwilkę to wypełnię ankietę

      Usuń