piątek, 22 marca 2013

ROSÓŁ WOŁOWY


Niedawno byłam na zakupach w Lidlu, nie chodzę tam zbyt często, bo mam, że tak powiem pod nosem inny supermarket, ale jak już tam dotarłam to przeglądnęłam każdą półkę i znalazłam fajny zakątek ze specjałami kuchni włoskiej. Kupiłam między innymi włoskie sacchettini, czyli pierożki. Te akurat nadziane serem ricotta, pieczarkami i truflami. Zastanawiałam się z czym je mogę podać i wybór padł na rosół wołowy.



Składniki:

-        1 kg mięsa wołowego z kością (ja dałam antrykot)
-        2 duże marchewki
-        2 pietruszki
-        Seler
-        Por
-        4 – 5 liści włoskiej kapusty
-        Sól
-        Pieprz
-        Natka pietruszki
-        Przyprawa do rosołu



Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać warzywa i gotować około 2 godzin na małym ogniu. W połowie gotowania dodaję przyprawy. Jeśli po dwóch godzinach mięso jest nadal twarde gotować do jego miękkości.
Ja taki rosół podałam z włoskimi pierożkami, ale można go zaserwować np. z makaronem świderki, a u mojej babci jadało się z ziemniakami.




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. a te pierożki naprawdę dodały mu wyjątkowego posmaku :)

      Usuń
  2. Muszę kiedyś spróbować, pewnie jak znajde takie pierozki

    OdpowiedzUsuń