sobota, 10 sierpnia 2013

GOTOWANA KUKURYDZA

Kukurydzę gotowaną uwielbiam. Przyznaję, że na większości imprez plenerowych, jeśli tylko podają kukurydzę to ją jem. Ostatnio kupiłam kilka kolb na rynku i codziennie gotujemy sobie z synem.


Składniki
-        Kukurydza
-        Woda
-        Sól
-        Masło

Kukurydzę wkładam do wody i gotuję do miękkości ( pod przykryciem jakieś 12 – 15 minut), ale warto po prostu sprawdzać i ten czas odpowiednio skrócić lub wydłużyć). Z własnego doświadczenia wiem jednak, że kiedyś trzymałam ją dłużej niż 15 minut i zrobiła się twarda i wtedy musiałam gotować jeszcze z 1, 5 godziny.
 Ja ugotowaną kukurydzę jem tylko posoloną, syn natomiast z odrobina masła.  A Wy macie jakieś patenty na gotowaną kukurydzę?? Podzielcie się jak ją gotujecie lub z czym ją jecie??



2 komentarze: