wtorek, 30 lipca 2013
WAKACJE
W czwartek nad ranem
wyjeżdżamy na wakacje - kierunek Zakopane. Trochę odpoczniemy, pozwiedzamy, mam
nadzieję, że dobrze zjemy. Mam w planach odwiedzić "Obrochtówkę" - po
Kuchennych Rewolucjach, zjeść kwaśnicę, kupić oscypki i dobrą śliwowicę, pójść
nad Morskie Oko, zobaczyć skocznie, oj plany mam wielkie a co z nich wyjdzie..
opowiem jak wrócę
poniedziałek, 29 lipca 2013
MALINOWE MASCARPONE
Niedzielny deserek, na takie upały
wyśmienity. Maliny i mascarpone to moim zdaniem połączenie idealne.
Składniki
-
30 dag
malin
-
Paczka
herbatników
-
Serek mascarpone
-
3
łyżki cukru ( można więcej jak ktoś lubi bardziej słodkie)
-
Śmietanka
30%
-
Gorzka
czekolada
Na dno kieliszka (miseczki czy jakiekolwiek
innego naczynia, dajemy pokruszone herbatniki), Serek mascarpone miksujemy z
malinami i 2 łyżkami cukru, dajemy na herbatniki. Śmietanę z łyżką cukru
ubijamy i kładziemy na serek malinowy, czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy
ubitą śmietanę. Na całość kładziemy kilka świeżych malin.
LETNI ROSÓŁ Z SZAFRANOWĄ NUTKĄ
Jak co
niedzielę u mnie rosołek, dzisiaj taka jego letnia wersja, bo w całości z
młodymi warzywami i nutką szafranu.
Szafran to jedna z najstarszych i najdroższych przypraw
świata. Kwiaty zbiera się ręcznie, obcina znamiona słupka kwiatowego i suszy je
na sitach nad małym ogniem. One to właśnie stanowią kosztowną przyprawę. Na
kilogram suchych znamion potrzeba około 200 tysięcy kwiatów. W średniowieczu
coraz bardziej zyskiwał na znaczeniu, a w okresie renesansu wart był już więcej
niż złoto. W Wenecji istniał specjalny urząd do spraw handlu szafranem, a
nieuczciwych kupców karano nawet śmiercią. Więcej na temat szafranu doczytacie
tu:
Rosołek z szafranem
wyszedł przepyszny, a i kolor jest prawdziwie złoty.
Składniki
-
Porcja
rosołowa
-
Udko
-
2 -3
młode marchewki
-
1 -2
młode pietruszki
-
½
młodego selera
-
Kawałek
młodego pora
-
3 - 4
liście włoskiej kapusty
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Natka
pietruszki
-
Ew.
vegeta
-
Szafran
( kupiłam torebkę, w której było 0,12
g )
Porcję rosołową i udko
dokładnie myję i wstawiam do zimnej wody, aby się zagotował, zbieram z wywaru
tzw. szuwary, aby potem był klarowny. Bo ich zebraniu dopiero dodaję wszystkie
warzywa (marchewkę, pietruszkę kroję w kostkę), kapustę i przyprawy. Mniej
więcej w połowie gotowania dodaję szafran. Rosół gotuję na malutkim ogniu około
1,5 – 2 godzin. Do miski nakładam ugotowany wcześniej makaron, posypuję ściętą
natką z pietruszki i zalewam gorącym rosołem.
KOMPOT ZE ŚLIWEK
Dziś do obiadu kompot ze śliwek
- nie mam pojęcia co to za odmiana, ale
w smaku przepyszne. U mojej babci na wsi kiedyś takie rosły i objadałam się
nimi strasznie. Tak czy tak zobaczyłam je na rynku i kupiłam od razu.
Składniki
-
Śliwki
-
Cukier
Do garnka wkładamy umyte i wypestkowane
śliwki, dodajemy cukier i wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dosłownie 1 –
2 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.
ZUPA PIECZARKOWA
Jak już wcześniej pewnie
wspominałam u mnie w domu oprócz mnie i męża nikt grzybów nie jada, więc nie korzystam
z nich często. Czasami jednak mam na nie straszną ochotę. Dlatego ugotowałam
mały garnek zupy pieczarkowej.
Składniki
-
Porcja
rosołowa ( 2 – 3 skrzydełka)
-
2
marchewki
-
Pietruszka
-
Seler
-
Por
-
Cebula
-
30 dag
pieczarek
-
Masło
-
Jogurt
-
Koperek
-
Sól
-
Pieprz
-
Ziele angielskie
-
Liść laurowy
Na porcji
rosołowej ugotowałam wywar z warzyw ( marchewkę, pietruszkę, selera starłam na
tarce o dużych oczkach), dodałam liść laurowy i ziele angielskie. W tym czasie na
maśle podsmażam na zloty cebulkę, dodaję obrane i pokrojone pieczarki. Gdy
pieczarki będę gotowe całość dokładam do wywaru. Gotuję jeszcze przez 10 – 15 minut.
Zupę podałam
z makaronem (zacierka) i posypałam koperkiem. Sobie nie zaprawiłam niczym, a mężowi
jogurtem naturalnym, natomiast większość lubi ze śmietaną i warto tak przygotować.
SOK Z CZERWONEJ PORZECZKI
Do moich przetworów dziś
dołączam sok z czerwonej porzeczki. Trochę niedoceniona, chyba coraz mniej
używana, ale naprawdę pyszna.
Składniki
-
Czerwona
porzeczka ( u mnie 3 kg )
-
Cukier
1, 5 kg
Jako, że jest ona dość kwaśna,
można dać więcej cukru. Porzeczkę myjemy, obieramy i wrzucamy do sokownika,
zasypujemy cukrem, gotujemy aż puszczą cały sok, następnie zlewamy do umytych słoików.
Pasteryzujemy około 10 – 15 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)