Tradycyjne schabowe są pyszne,
ale czasem schab można wykorzystać w inny sposób. Ja przygotowałam go z
warzywami duszonymi na maśle.
Składniki
-
50 dag
schabu
-
1 większa
marchewka
-
1
pietruszka
-
1
cebula
-
1
papryka
-
2 gałązki
selera naciowego
-
2 małe
cukinie
-
Szczypta
chili
-
Zioła prowansalskie
-
Sol
-
Pieprz
-
Masło
-
Olej
-
Przecier
pomidorowy
Schab pokroiłam jak na bitki,
gdy były zbyt grube trochę rozbiłam, podsmażyłam je z obu stron na oleju i odłożyłam.
W tym czasie na maśle poddusiłam ( ok. 15 min) cebulę, marchewkę i pietruszkę
pokrojone w półplasterki, dodałam pokrojonego selera, paprykę, doprawiłam
szczyptą chili i ziołami. Następnie dodałam schab oraz umytą i pokrojoną również
w półplasterki cukinię. Można dodać odrobinę wody gdyby warzywa się przypalały,
posolić i popieprzyć. Całość dusić do miękkości schabu (ok. 30 minut.). Na
koniec dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Oczywiście warzywa można dobierać
takie jakie się lubi i chce.