Śledzie znakomicie
sprawdzają się na wigilijnym stole, ale jak wiadomo: „rybka lubi pływać”, dlatego na Sylwestrowym stole śledziki też
powinny koniecznie się pojawiać.
Składniki
-
1 kg śledzi
matiasów
-
200 ml wody
-
3 –
4 cebule średnie cebule
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
1/2
łyżeczki czerwonej papryki w proszku
-
Szczypta
chili
-
1
łyżka octu
-
5
łyżek oleju
-
10 ziarenek
ziela angielskiego
-
1
łyżka cukru
Śledzie namoczyć w wodzie przez
około 1 godzinę. Cebule obrać, pokroić w półplasterki i sparzyć wrzącą wodą. Wodę
zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany
koncentrat pomidorowy, olej, paprykę i chili. Śledzie pokroić w kawałki i układać
ciasno w słoiku na przemian z cebulą. Zalać przygotowaną zalewą. Śledzie należy
zostawić w lodowce do następnego dnia.