wtorek, 27 listopada 2012

GOTOWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Danie, które zrobiłam miało być kolejnym daniem na konkurs, jednak z przyczyn ode mnie nie zależnych po prostu nie zdążyłam wysłać. Szkoda, ale za to warto zaprezentować to danie, przepis świetny, zresztą jak wszystkie z  bloga Margarytki.
Ja wykorzystałam do tej rolady mięso z kurczaka ( na którym dzień wcześniej zrobiłam rosół)



Składniki

-        1 opakowanie ciasta francuskiego
-        Mały brokuł
-        Mięso z ugotowanego kurczaka
-        Kulka mozzarelli
-        Sól
-        Pierz
-        Zioła prowansalskie
-        Chili

Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie, dosłownie 2 – 3 minuty, następnie przelać zimną wodą, mięso z kurczaka drobno pokroić. Rozłożyć ciasto francuskie i układać na nim cienkie plastry mozzarelli, na to brokuły, doprawić ziołami, solą, pieprzem i odrobiną chili. Na brokuły ułożyć kurczaka i doprawić jeszcze raz. Zawinąć roladę, ułożyć na blaszce. Roladę ponakłuwać, wierzch posypać ziołami. Włożyć do nagrzanego ( 200 – 220 stopni) piekarnika i piec około 25 minut.
Znakomity pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu.



niedziela, 25 listopada 2012

PIERSI Z KACZKI W POMARAŃCZACH


Mamy już konkursową zupę, mamy konkursową sałatkę, pieczone ziemniaczki i przyszła kolej na danie główne. Przeglądnęłam z synem masę książek kucharskich, blogów i własnych zeszytów z przepisami. Chcieliśmy znaleźć coś wyjątkowego i mam nadzieję, że nam się udało. Na tym blogu, odkryliśmy przepis, dziś go wypróbowaliśmy. I chyba mamy to!!





Składniki

-        2 piersi z kaczki
-        1/3 szklanki białego wina
-        2 pomarańcze podzielone na cząstki i obrane z błonek
-        Skórka starta z 1 pomarańczy
-        3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego
-        1 łyżka drobno startego imbiru
-        2 łyżki miodu
-        1 - 2 łyżki rodzynek
-        1/3 łyżeczki cynamonu
-        Klarowane masło
-        Sól
-        Pieprz

Piersi rozmrozić, jeśli były mrożone, osuszyć papierowymi ręcznikami. Natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać na krzyż aż do mięsa. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, włożyć klarowane masło ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu, aż skórka będzie złota.
Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blaszce i wstawić do piekarnika (zlać tłuszcz z patelni do miseczki, patelni nie myć).
Kaczkę piec przez 18 minut (dobrze wysmażone mięso). Piersi wyjąć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut. W tym czasie zrobić sos pomarańczowy.
Do miski włożyć wszystkie składniki sosu, na dno miski wsypując tak, aby moczyły się w soku. W między czasie piersi z kaczki kroimy w ukośne plastry. Soki, które wypłynęły z mięsa wlewamy na patelnię po kaczce, dodajemy wino i gotujemy na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodajemy wszystkie składniki sosu pomarańczowego wymieszane w miseczce i zagotowujemy. Po kilkunastu sekundach gotowania odstawiamy patelnię z ognia (sos powinien trochę zgęstnieć). Tak przygotowaną pierś z kaczki ja podałam z sałatką z rukoli i pieczonymi ziemniakami.
5 grudnia okaże się jak ocenili to danie w wykonaniu mojego syna.




SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO


Wczoraj wynikła mi impreza ostatkowa musiałam więc przygotować jakąś szybką sałatkę. Sprawdziłam, co mam w domu i zrobiłam taką oto sałatkę


Składniki
-        Makaron ryżowy (250 g)
-        25 dag szynki konserwowej
-        Puszka kukurydzy w puszce
-        2 czerwone cebule
-        Pęczek szczypiorku
-        4 -5 ogórków kiszonych
-        Majonez
-        Sól
-        Pieprz
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, ostudziłam.
Szynkę konserwową pokroiłam w drobną kostkę, dodałam cebulę pokrojoną w równie drobną kostkę, odsączoną kukurydzę, poszatkowany szczypiorek i ogórki kiszone pokrojone w kostkę, dorzuciłam także wystudzony makaron, doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam około 2 łyżki majonezu. Sałatka postała w lodówce około godzinkę i pomimo pośpiechu wyszła świetnie. Na imprezie smakowała, więc polecam.