piątek, 23 listopada 2012

MAKARON Z TUŃCZYKIEM


Przepis na to szybkie, pachnące i smaczne danie dostałam od Ani, kiedy potrzebuję zrobić szybki obiad często korzystam właśnie z tego przepisu.


Składniki

-        Makaron rurki, muszelki, świderki (do wyboru)
-        Puszka tuńczyka w oleju
-        2 ząbki czosnku
-        2 suszone ostre papryczki
-        Łyżeczka przecieru pomidorowego
-        Natka pietruszki
-        Ser żółty twardy do posypania
-        Oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażyć rozgnieciony czosnek i drobniutko pokrojoną ostrą papryczkę, następnie dodać tuńczyka z olejem, dosypać natki pietruszki i przecier pomidorowy, przygotowanie sosu to ok. 5 minut. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego makronu dodać sos z tuńczyka, wymieszać. Na talerzu posypać startym żółtym serem.





wtorek, 20 listopada 2012

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH


Jako dodatek do obiadu, zamiast zwykłych ubitych ziemniaków zrobiłam pieczone w mundurkach.



Składniki (ilość zależy od tego ile sami chcemy mieć pieczonych ziemniaków)
-        Ziemniaki
-        Masło 
 -   Czosnek
-        Tymianek
-        Bazylia
Wybieramy ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości (średnie), dokładnie je myjemy, osuszamy, wycinamy z nich niewielką kieszonkę (tak jak na zdjęciu poniżej), wkładamy tam masło i czosnek posypujemy tymiankiem i bazylią. Tak przygotowanego ziemniaka owijamy dokładnie w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około godzinę. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni. Można je sprawdzać, co jakiś czas czy są gotowe.




SAŁATKA Z RUKOLI


Przez ostatnie dni szukamy, robimy i próbujemy różnych przepisów, aby wybrać te najlepsze, z którymi wystartuje konkursie, wczoraj do obiadu wypróbowaliśmy włoską sałatkę.


Składniki
-                       Rukola (ja dałam ok. 70 g)
-                       Kilka pomidorków daktylowych
-                       1/2 granata
-                       Sól
-                       Pieprz
-                       Oliwa z oliwek
 Rukolę wymyć i wysuszyć do niej dołożyć pomidorki przekrojone w poprzek, dołożyć pestki z granata posolić, popieprzyć o polać oliwą z oliwek. Proste szybkie i pyszne.






niedziela, 18 listopada 2012

ZUPA KREM MARCHEWKOWO - KALAFIOROWY


To kolejna zupa z bloga Margarytki, którą przyrządziłam na konkurs, wyszła równie smaczna jak ta pierwsza i mam teraz dylemat, z którą z nich ma mój syn wystartować w konkursie.



Składniki na 2 porcje

-                       500 ml bulionu drobiowego albo warzywnego
-                       300 g marchewki (4 sztuki)
-                       200 g kalafiora
-                       100 g ziemniaków (1 średni)
-                       1 mała cebulka
-                       ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
-                       ½ łyżeczki soli
-                       szczypta pieprzu
-                       szczypta chili
-                       szczypta gałki muszkatołowej
-                       1 łyżeczka cukru
Do garnka wlać bulion, zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Kalafiora oczyścić, podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzucić do bulionu, dodać pół łyżeczki soli, szczyptę chili i pieprzu. Całość gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Garnek odstawić z ognia, dodać świeżo starty imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru. Całość zmiksować na gładki krem. Jedyną modyfikacja, jaką zastosowałam było posypanie zupy serem pleśniowym. Smakowała cudownie.