To kolejna zupa z bloga Margarytki,
którą przyrządziłam na konkurs, wyszła równie smaczna jak ta pierwsza i mam
teraz dylemat, z którą z nich ma mój syn wystartować w konkursie.
Składniki na 2 porcje
-
500 ml
bulionu drobiowego albo warzywnego
-
300 g marchewki (4 sztuki)
-
200 g kalafiora
-
100 g ziemniaków (1 średni)
-
1 mała
cebulka
-
½
łyżeczki startego świeżego imbiru
-
½
łyżeczki soli
-
szczypta
pieprzu
-
szczypta
chili
-
szczypta
gałki muszkatołowej
-
1
łyżeczka cukru
Do garnka wlać bulion,
zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Kalafiora oczyścić,
podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i
pokroić na ćwiartki.
Wszystkie warzywa wrzucić do
bulionu, dodać pół łyżeczki soli, szczyptę chili i pieprzu. Całość gotować
około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Garnek odstawić z ognia, dodać
świeżo starty imbir, szczyptę gałki muszkatołowej i łyżeczkę cukru. Całość
zmiksować na gładki krem. Jedyną modyfikacja, jaką zastosowałam było
posypanie zupy serem pleśniowym. Smakowała cudownie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz