Najwspanialszy smak mojego dzieciństwa
to właśnie to danie, które usilnie próbuję odtworzyć i mimo, że smaczne to
nigdy nie będzie smakować tak jak u mojej babci (musiała w nim tkwić jakaś
tajemnicza receptura J). Mimo to zachęcam,
bo jest bardzo dobre.
Składniki
-
1 cały
kurczak
-
1
czerstwa bułka
-
200
dag wątróbki drobiowej
-
2 jaja
-
3 łyżki
masła
-
Natka pietruszki
-
1 – 2 łyżki
bułki tartej
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka,
czosnek (ulubione zioła i przyprawy)
Kurczaka natrzeć ulubionymi
przyprawami (czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami), również w środku. Odstawić
na jakąś godzinę do lodówki,
W tym czasie przyrządzić farsz
do kurczaka. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami,
dodać do niego odciśniętą bułkę, posiekaną wątróbkę i natkę pietruszki. Z białek
ubić pianę i dodać do masy, dosypać bułki tartej i doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Tak przygotowaną masą nadziać
kurczaka, zaszyć i ułożyć na blaszce, na wierzch kurczaka ułożyć cienkie plasterki
masła, blaszkę dodatkowo wysmarować olejem.
Piec ok. 1, 5 – 2 godziny w
temp 180 stopni. Podczas pieczenia polewać sosem powstałym z pieczenia.
Jeśli zostanie Wam farszu,
można z niego zrobić kotleciki z wątróbki. Z farszu uformować kotleciki,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Wiem, że pycha :) Jadłam takiego też gdy byłam dzieckiem. Tylko nie miałam przepisu, a tu chyba znalazłam ;) Pozdrawiam, Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę Wesołych Świat. Mam nadzieję, że to przepis którego szukałaś :)
UsuńJa doprawiam farsz cukrem :)
OdpowiedzUsuńo to muszę spróbować w takiej wersji :)
Usuńkoniecznie pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej do farszu......i przepis babciny ten sam..
OdpowiedzUsuńmam zamiar robić na święta tego kurczaka i nie omieszkam spróbować dodać gałki :) Dziękuje za podpowiedź
OdpowiedzUsuńwątróbkę można też zmielić , tak jest szybciej
OdpowiedzUsuń