Jutro pewnie spędzę pół dnia na
cmentarzach, więc dziś wieczorem zabieram się za gotowanie, już mam gotową
sałatkę, zaraz zabieram się za resztę. Przepis na tę sałatkę znalazłam kiedyś przypadkiem w
Internecie, spróbowałam i od tej pory dość często ją przygotowuje
na specjalne okazje. Przepis zapożyczyłam z tej strony, troszkę zmieniłam
wychodzi naprawdę fantastyczna.
Składniki:
Sos
czosnkowo - ziołowy:
-
3
ząbki czosnku
-
4
łyżki jogurtu greckiego
-
4
łyżki śmietany
-
3
łyżki musztardy czosnkowej ( ja dałam zwykłą)
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
1
łyżeczka majeranku
-
1
łyżeczka suszonego koperku
-
sól
morska (dałam zwykłą)
-
pieprz
czosnkowy (dałam zwykły)
Mięso:
-
½ kg
mielonego mięsa
-
1
jajko
-
ostra
papryka w proszku
-
słodka
papryka w proszku
-
pieprz
mielony
-
kminek
( nie dałam)
-
oregano
-
2
łyżki oleju
Dodatkowo:
-
½
mniejszej kapusty pekińskiej
-
2
średnie pomidory
-
10 dag
pora (biała część)
-
Kulka sera
mozzarella
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do
miseczki przełożyć jogurt grecki, śmietanę i musztardę. Dodać czosnek, zioła
prowansalskie, majeranek, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać
i odstawić do lodówki na około 60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski,
dodać do niego jajko, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz i oregano.
Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie, na rozgrzany olej, i usmażyć.
Następnie ostudzić. Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Ser mozzarella pokroić w
kostkę. W dużej przezroczystej misce układać przygotowane składniki w
następującej kolejności: połowę kapusty pekińskiej, połowę pomidorów, połowę
pora, połowę sosu, ostudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską,
pozostałe pomidory, pozostały por, pozostały sos i na górę ser mozzarella. Wierzch
posypać świeża lub suszona bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz