sobota, 8 czerwca 2013

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Kolejny dietetyczny obiadek to zupa krem z kukurydzy z gotowanym skrzydełkiem.


Składniki:


-        1 puszka kukurydzy
-        2 skrzydełka
-        1 marchewka
-        1 pietruszka
-        1/4 selera
-        Kawałek pora
-        2 kromki razowego chleba
-        Bazylia
-        Sól
-        Pieprz

Skrzydełka gotujemy zbieramy szumowiny. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy wywar, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy warzywa w wywarze są półmiękkie dodajemy kukurydzę. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min. Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami z chleba razowego i liściem bazylii, oraz kilkoma ziarnami kukurydzy.


piątek, 7 czerwca 2013

RYBA W WARZYWACH

Dziś piątek i dziś rybka. Pierwszy raz taką robię przyznaje się bez bicia i szczerze żałuję, że nigdy nie próbowałam, bo wyszła świetna. Z racji tego, że mojego u mojego męża właśnie stwierdzono cukrzycę i muszę mu koniecznie zmienić dietę powrzucam również kilka jego dietetycznych przepisów a z czasem zaproszę na mojego drugiego bloga, który już całkiem poświęcony będzie diecie męża.


Składniki ( na jedną porcję)
-        Filet z mintaja
-        ½ marchewki
-        1/3 pietruszki
-        Parę plasterków białej części pora
-        2 gałązki koperku
-        Sól
-        Pieprz cytrynowy
-        Olej
Fileta delikatnie solę i pieprzę. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w plasterki, to samo robię z porem, na folii aluminiowej układam fileta, warzywa i koperek delikatnie polewam olejem (ok. ½ łyżeczki). Dokładnie całość zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na około 30 – 35 minut. Dziś podałam ją z kaszą jaglaną.


wtorek, 4 czerwca 2013

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY III

Dzisiaj kolejna pyszna suróweczka z młodej kapustki.



Składniki



-        Nieduża główka młodej kapusty
-        3 -4 rzodkiewki
-        2 ogórki
-        1 – 2  młode marchewki
-        3 – 4 dymki
-        Sól,
-        Pieprz
-        2 łyżki oleju
-        ½ łyżeczki octu winnego


Kapustę poszatkować, posolić, następnie dodać startą na tarce marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę i ogórka oraz pokrojone cebulki dymki Dodać olej, pieprz, ocet winny i dokładnie wymieszać.


poniedziałek, 3 czerwca 2013

PLACEK Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I BEZAMI

Coraz więcej truskawek pojawia się na rynku, ale ich cena jakoś niewiele się zmienia. U nas kosztują po około 9 zł za kilo, ale wyglądały tak pięknie, ze nie mogłam się oprzeć. Przy okazji powstał placek.




Składniki


Ciasto:

-        ¾ szklanki mąki
-        5 jaj
-        ¾ szklanki cukru
-        3 łyżki kakao
-        1 płaska łyżeczka octu
-        Łyżka proszku do pieczenia
Krem:

-        Kostka margaryny
-        2 jaja
-        6 łyżek cukru
-        Paczka małych bezów (ok. 10 dag)
-        30 – 40 dag truskawek

Dekoracja:

-        Gorzka czekolada
-        Kilka truskawek
-        Płatki migdałów


Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao i proszek do pieczenia, połączyć z masą z białek i upiec biszkopt. W piekarniku nagrzanym do 180ºC około 30 – 35  min.
Przygotować masę. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać do margaryny ciągle mieszając. Do kremu dodawać truskawki, mieszać na jednolitą masę (najlepiej żeby składniki miały jednakową temperaturę, bo inaczej jest ryzyko, że się zwarzą.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć druga połową biszkoptu. Wierzch placka polać rozpuszczoną gorzką czekoladą, ułożyć plasterki świeżych truskawek i posypać prażonymi migdałami.





niedziela, 2 czerwca 2013

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY II

Z młodej kapusty można wyczarować fantastyczne surówki, dlatego dziś kolejna propozycja na młodą kapustkę.


Składniki


-        Nieduża główka młodej kapusty
-        ½ pęczka szczawiu
-        ½ kalarepki 
-        1 – 2  młode marchewki
-        Sól,
-        Pieprz
-        2 łyżki oleju
-        ½ łyżeczki octu winnego


Kapustę poszatkować ( u mnie dziś młoda włoska kapusta), posolić, następnie dodać startą na tarce marchewkę, starta kalarepkę oraz drobno poszatkowany szczaw. Dodać olej, pieprz, ocet winny i dokładnie wymieszać.