Wtorek
to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma
w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co
się z tym wiąże kilka zdjęć „jego dzieło” znajdzie się na blogu.
Składniki
Ciasto:
-
3
szklanki mąki
-
Jajko
-
Woda
-
Sól
Farsz
-
1 kg ziemniaków
-
0,5 kg białego sera
-
1
cebula
-
Sól
-
Pieprz
Mąkę
i jajko zagniatamy z niecałą szklanką ciepłej wody i solą ( ciasto nie może być
ani klejące ani twarde). Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka.
Ziemniaki gotujemy
w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę dodajemy zgnieciony
biały ser. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy. Dodajemy do farszu, solimy i
pieprzymy do smaku.
Tak
przygotowany farsz nakładamy na wycięte kółka i starannie sklejamy brzegi. Pierogi
gotujemy w we wrzącej osolonej wodzie, ok. 4 -5 minut od momentu wypłynięcia. Na talerzu okraszamy wędzonym boczkiem,
pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym na odrobinie smalcu, lub cebulką na
zeszkloną na maśle.
Nigdy nie robiłam pierogów ruskich, a uwielbiam, kojarzą mi się z wizytami u babci :)
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie robiłam, przyznaję się szczerze :), ale mojemu synowi wychodzą taie jak u mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńprzyjemne :) ruskich dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńA ja zrobię dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńBędą zdecydowanie lepsze gdy dodasz jeszcze mnóstwo pieprzu oraz octu
OdpowiedzUsuńdo smaku.
Polecam
Pychotka
wiesia166@wp.pl jeżeli spróbujecie
w ten sposób proszę o opinię./
ja polecam dodac serek topiony-podkresla i podnosi smak
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować każdy pomysł w takim razie :)
UsuńA ja włśsnie idę z moim cudownym mężczyzną robić pierogi - ruskie to jego ulubione ;)
OdpowiedzUsuńoj rzeczywiście cudowny jak chce pierogi lepić. Gratuluje i życzę smacznych pierożków :)
Usuńpycha!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPychota, niestety nie wychodzą mi. Moja mama była specjalistka i to do niej jeździłam z rodzina na ruskie. Do ciasta nie dodawała jajka tylko sama wodę ciepłą.
OdpowiedzUsuńja też jakoś nie mam ręki do pierogów, na szczęście mam syna :) on bardzo lubi je robić i jemu wychodzą. Pamiętam również pierogi mojej mamy i ona też nie dawała jajka
UsuńPytanie za 100pkt. Co to oznacza 3/4 kostki białego sera? Osobiście mogę kupić taką co ma 20dag i jakoś nie wydaje mi się, że 15dag twarogu było wystarczające na 1kg ziemniaków. Proponowałabym więc o lepsze precyzowanie składników.
OdpowiedzUsuńoczywiście, przepraszam za błąd - dokładnie ja dodaję pół kilo białego sera
Usuńcytat "PIEROGI RUSKIE
OdpowiedzUsuńWtorek to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć „jego dzieło” znajdzie się na blogu." -co to za styl i czy to jest po polsku?
a może byłoby czytelniej:
Wtorek to dzień, kiedy mój syn uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym wiąże kilka zdjęć.
ale część zdania:
mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem –(paradoks) tu wszelki gender został całkowicie przelicytowany.
podczas kursu z udziałem Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – uczył się robienia ruskich pierogów
może inaczej jeszcze.....
dziękuję za cenne uwagi :). Niestety nie miał okazji być na kursie z Magdą Gessler, Okrasą czy Makłowiczem a szkoda. (Nie wiem skąd ten wniosek). Natomiast myślę, że wszystko przed nim.
UsuńStarsze gospodynie lepiły pierogi palcami. Brzeg pieroga miał ok. 2 milimetry, a ciasto było cieniutkie, prawie przeźroczyste. Dziś- patrząc na zdjęcia - w szkołach uczą lepić pierogi z ciasta jak blacha, a brzegi lepione przez czołgową gąsienicę.
OdpowiedzUsuńinne czasy, inne pierogi, ale zdecydowanie zgadzam się, że nie ma jak babcine pierogi :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam ruskie dla mojego narzeczonego w czwartek i wyszły kapitalnie, co prawda ciasto robiłam z przepisu mojej mamy z użyciem jajek i oleju ale w przypadku nadzienia skorzystałam z przepisu podanego powyżej z tym że wykorzystałam po 0,5 kg ziemniaków i sera dzięki temu smak był bardziej intensywny.Polecam wszystkim ten przepis.
OdpowiedzUsuńnina
jednak co robota ręczna to i popatrzeć miło- w przeciwieństwie do wytworów maszynowych, polecam skejać ręcznie :)
OdpowiedzUsuńOd lat robię ruskie pierogi wg przepisu ze starej kuchni polskiej: 0,5 kg ziemniaków, o,5 kg białego sera, o,25 kg podsmażonej cebuli, dużo pieprzu sól. Są wyśmienite! w tym przepisie jest za mało sera, o cebuli nie wspomnę, to ona podkreśla smak. Będą smakowac jak kupne. Podawać tylko odsmażone na boczku!!!
OdpowiedzUsuń