Przepis na tę sałatkę znalazłam
w jednym z numerów „Przyślij przepis”, a jako że uwielbiam różnego rodzaju
sałatki, a takiej jeszcze nie jadłam koniecznie musiałam ją wypróbować.
Składniki
-
1/2
słoika czerwonej kapusty
-
Filet
z kurczaka
-
3 - 4
ogórki konserwowe
-
1
puszka kukurydzy
-
1
torebka ryżu
-
Pęczek
szczypiorku
-
Olej
-
Przyprawa
do gyrosa
-
Sól,
-
Pieprz
Składniki na sos
-
1/2
małego jogurtu naturalnego
-
1/2
małego słoika majonezu
-
4
ząbki czosnku
Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie do gyrosa, Smażymy na oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Ryż również gotujemy i ostudzamy. Do ostudzonego ryżu dodajemy, kurczaka, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydzę, pokrojony szczypiorek oraz odciśniętą i pokrojoną na mniejsza części kapustę. Delikatnie pieprzymy. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie robimy sos czosnkowy, czyli mieszamy jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos mieszamy z sałatką, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Moja babcia zawsze taką robiła, ale bez kukurydzy.
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz się z taką spotkałam i naprawdę smakuje świetnie :)
UsuńRewelacja!!
OdpowiedzUsuń