niedziela, 30 września 2012

SZARLOTKA


No i kolejny przysmak dzisiejszego dnia, mój mąż doczekać się nie mógł tej szarlotki - więc specjalnie dla niego. Szarlotka na ciepło z lodami śmietankowymi. 
Składniki:
Ciasto:
-        2,5 szklanki mąki pszennej,
-        1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-        4 żółtka,
-        3/4 szklanki cukru pudru,
-        1 margaryna,
-        1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany ( można dodać więcej jeśli ciasto jest zbyt twarde)
-        1 cukier waniliowy,
-        sok i skórka z 1 cytryny,
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-        2 kg jabłek,
-        3/4 szklanki cukru,
-        3 łyżeczki cynamonu,
-        6 łyżek wody.

Wykonanie ciasta:
Na stolnicy mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy nożem do chwili, gdy powstaną małe grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wykonanie nadzienia:
W tym czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy nadzienie. Umyte jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, aby jabłka nie przypaliły się. Gotujemy jabłka do chwili, aż powstanie gęsta jednolita masa, którą pozostawiamy do ostudzenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 część ciasta i przy pomocy wałka przenosimy ją na dużą formę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Lekko unosimy brzegi ciasta. Wykładamy a ciasto ostudzone jabłka, posypujemy cynamonem. Jabłka przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 50 minut na złoty kolor. Ciasto posypać cukrem pudrem.
W zależności od gatunku jabłek dodajemy mniej lub więcej wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz