No i kolejny przysmak dzisiejszego dnia, mój mąż doczekać
się nie mógł tej szarlotki - więc specjalnie dla niego. Szarlotka na ciepło z
lodami śmietankowymi.
Składniki:
Ciasto:
-
2,5 szklanki mąki pszennej,
-
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-
4 żółtka,
-
3/4 szklanki cukru pudru,
-
1 margaryna,
-
1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany ( można dodać więcej jeśli ciasto
jest zbyt twarde)
-
1 cukier waniliowy,
-
sok i skórka z 1 cytryny,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
-
2 kg jabłek,
-
3/4 szklanki cukru,
-
3 łyżeczki cynamonu,
-
6 łyżek wody.
Wykonanie ciasta:
Na stolnicy mieszamy obie mąki z proszkiem do
pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy nożem do chwili, gdy powstaną małe
grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po
wyrobieniu owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wykonanie nadzienia:
W tym czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce
przygotowujemy nadzienie. Umyte jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy
gniazda nasienne. Jabłka wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, wodę i prażymy
na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, aby jabłka nie przypaliły się.
Gotujemy jabłka do chwili, aż powstanie gęsta jednolita masa, którą
pozostawiamy do ostudzenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 1 część ciasta i przy pomocy wałka
przenosimy ją na dużą formę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Lekko
unosimy brzegi ciasta. Wykładamy a ciasto ostudzone jabłka, posypujemy
cynamonem. Jabłka przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze
200 stopni C ok. 50 minut na złoty kolor. Ciasto posypać cukrem pudrem.
W zależności od gatunku jabłek dodajemy mniej lub
więcej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz