„Babeczka”
z 1998 roku i kolejny przepis, który postanowiłam wykorzystać i wypróbować. Rolada
boczkowa !!. Smakuje super: może być jako przekąska lub po prostu wędlina do
kanapek - wykorzystałam ją do dzisiejszej kolacji i chłopakom smakowało.
Składniki
-
1 kg surowego boczku,
-
Litr
wywaru z warzyw lub lekki bulion,
-
4 jajka
(w oryginalnym przepisie z Babeczki pisze 6 jajek, ale wydaje mi się, że jednak
to jest zbyt dużo)
-
8
ząbków czosnku
-
Vegeta
-
Tymianek
( ja dałam zioła prowansalskie)
-
Bazylia
-
Sól
-
Pieprz
Boczek
mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajka, roztarty czosnek, sól,
pokrojona natkę pietruszki i resztę przypraw. Z tak przygotowanej masy
formujemy dwa rulony i zwijamy w mokrą gazę. Wkładamy je do gorącego wywaru i
gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Rulony studzimy w rondlu, a następnie
odsączamy, odwijamy z gazy i wkładamy do lodówki.
Ja
zrobiłam z połowy porcji, żeby sprawdzić jak smakuje, ale już wiem na pewno, że
to nie był ostatni raz.
Takie domowe wędliny są dużo lepsze niż sklepowe :)
OdpowiedzUsuńoj, zdecydowanie, przynajmniej wiadomo co w nich jest :)
OdpowiedzUsuń