niedziela, 30 września 2012

ROLADA BOCZKOWA


„Babeczka” z 1998 roku i kolejny przepis, który postanowiłam wykorzystać i wypróbować. Rolada boczkowa !!. Smakuje super: może być jako przekąska lub po prostu wędlina do kanapek - wykorzystałam ją do dzisiejszej kolacji i chłopakom smakowało.
Składniki
-        1 kg surowego boczku,
-        Litr wywaru z warzyw lub lekki bulion,
-        4 jajka (w oryginalnym przepisie z Babeczki pisze 6 jajek, ale wydaje mi się, że jednak to jest zbyt dużo)
-        8 ząbków czosnku
-        Vegeta
-        Tymianek ( ja dałam zioła prowansalskie)
-        Bazylia
-        Sól
-        Pieprz
Boczek mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajka, roztarty czosnek, sól, pokrojona natkę pietruszki i resztę przypraw. Z tak przygotowanej masy formujemy dwa rulony i zwijamy w mokrą gazę. Wkładamy je do gorącego wywaru i gotujemy ok. 30 minut na małym ogniu. Rulony studzimy w rondlu, a następnie odsączamy, odwijamy z gazy i wkładamy do lodówki.
Ja zrobiłam z połowy porcji, żeby sprawdzić jak smakuje, ale już wiem na pewno, że to nie był ostatni raz.


2 komentarze:

  1. Takie domowe wędliny są dużo lepsze niż sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, zdecydowanie, przynajmniej wiadomo co w nich jest :)

    OdpowiedzUsuń