środa, 31 października 2012

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY


Na te już prawie zimowe dni, na rozgrzewka najlepsza jest gorąca zupa, dziś będzie to kapuśniak, zupa pycha i od razu cieplej się po niej zrobi.



Składniki

-        30 dag żeberek
-        ½ kg kiszonej kapusty
-        2 marchewki
-        1 pietruszka
-        ½  małego selera
-        Kawałek pora
-        5 ziemniaków
-        200 g wędzonego boczku
-        ½ łyżeczki majeranku
-        4 ziarenka ziela angielskie
-        2 liście laurowy
-        Cebula
-        2 łyżki przecieru pomidorowego
-        Sól,  pieprz 

         Gotujemy wywar mięsno – warzywny, dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Kapustę w tym czasie płuczemy, odciskamy i kroimy, wrzucamy do gotującego się wywaru, gotujemy do miękkości kapusty, w między czasie boczek i cebulkę podsmażamy na patelni i też wrzucamy do gotującej się zupy, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, pod koniec całość posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę można zagęścić zasmażką.









2 komentarze:

  1. za mna od jakiegos czasu chodzi wlasnie taki kapusniak, musze w koncu zrobic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dawno nie robiłam i aż prawie zapomniałam jaki jest pyszny

      Usuń